Rebellerende Russische schilders in Drents Museum

ASSEN - Het Drents Museum opent het nieuwe seizoen zondag met schilderijen van kunstenaars die voor een omslag in de Russische kunstwereld zorgden.

De overzichtstentoonstelling heet 'Peredvishniki - Russisch Realisme rond Repin 1870 - 1900'. Tijdens die expositie zijn 73 schilderijen te zien.

"Tot die tijd bepaalde de staat wat er geschilderd werd", vertelt directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum. De groep schilders genaamd Peredvizhniki besloot daarvan los te breken en dat was niet zonder gevaar. "Dat was hartstikke gevaarlijk. Ze hielden een reizende tentoonstelling zodat ze niet gepakt werden."

'Nachtwacht van Rusland'
"Het zijn schilderijen waar je uren met je ogen over kan dwalen", zegt Birnie. De tinten zijn volgens haar vergelijkbaar met de Nachtwacht van Rembrandt. Een van de tentoongestelde schilderijen, De Wolgaslepers van Ilya Repin, wordt ook wel 'De Nachtwacht van Rusland' genoemd. "Daar zijn we super trots op."

Kunst en geluid
In de tentoonstelling wordt ook geluidsmateriaal gebruikt. "We hebben daarvoor gekozen omdat die audiomaterialen veel meer inzicht gegeven in de Russische maatschappij van toen. Er zijn allerlei paralellen te trekken tussen de muziek, de schilderijen en de literatuur", zegt Birnie. "Het was niet alleen maar een schildersbeweging, maar de totale maatschappij maakte zich langzaam los van de staatsopdrachten."

Het Drents Museum hoopt op minstens 100.000 bezoekers voor de tentoonstelling.
Deel dit artikel: