Drentse Boermarken zijn immaterieel erfgoed

De boerhoorn speelde vroeger een grote rol in de boermarke (Rechten: archief RTV Drenthe)
De boerhoorn speelde vroeger een grote rol in de boermarke (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Drentse Boermarken zijn opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.
De Drentse Boermarken hebben volgens de beoordeling een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de provincie en ze vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van het agrarische gezinsleven.
Op dit moment heeft de Vereniging Drentse Boermarken 87 leden. Een boermarke is een middeleeuws collectief van boeren die samen hun gronden beheren. Ze dragen vandaag de dag verantwoordelijkheid voor een leefbare samenleving. Deze traditie wordt binnen een familie doorgegeven. De Boermarken zijn ook nauw betrokken bij de flora en fauna in Drenthe.

Wat is immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties.

Toekomst

De Vereniging Drentse Boermarken wil in de toekomst een onderwijsprogramma voor scholen over de boermarken ontwikkelen. Ook wil het de oude markegrenzen gaan markeren en oude veldnamen introduceren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.