Verkrachter van meisje uit 2e Exloërmond moet terug naar de gevangenis

ASSEN - De 63-jarige Herbert R. moet van de rechtbank in Assen voor één jaar terug naar de gevangenis. De man werd veroordeeld tot 11,5 jaar cel omdat hij in oktober 2007 een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond verkrachtte.

De Duitser kwam vorig jaar vrij, nadat hij twee derde deel van zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Na een behandeling van een jaar in een kliniek, verhuisde hij in juli dit jaar naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Tegen de afspraken in verdween de man vijf dagen na aankomst daar. Sindsdien is hij spoorloos.

Eén jaar zitten
Omdat hij de afspraken om in de instelling in Enschede te blijven heeft overtreden, eiste het Openbaar Ministerie onlangs dat hij voor straf weer een jaar de cel in moet. Daar is de rechtbank het mee eens. Als R. wordt gevonden, verdwijnt hij weer achter de tralies.

Vriendin van Suzanne Wisman
De Duitser werd op 4 oktober 2007 opgepakt. Op die dag trok hij het meisje uit 2e Exloërmond bij Exloo van haar fiets, nam haar mee in zijn auto en verkrachtte haar in de buurt van Musselkanaal. Het meisje vreesde dat ze het niet zou overleven. Ze was bevriend met Suzanne Wisman, die in december het jaar ervoor werd verkracht en daarna werd vermoord. Het meisje was bang dat het met haar net zo zou aflopen. 

Door hard te gillen en tegen de autoramen te bonken, trok ze de aandacht van voorbijgangers. Die belden de politie. R. bleek ook in Duitsland al veroordeeld te zijn voor zedendelicten.

Ongeluk?
Volgens de reclasseringsbegeleider van R. zou de man in Apeldoorn bij een vriend kunnen verblijven, maar is het ook goed mogelijk dat hij een ongeluk heeft gehad, omdat hij al zijn spullen heeft achtergelaten. De man staat gesignaleerd bij de politie en er loopt een arrestatiebevel.
Deel dit artikel: