'Streektaal geeft een gevoel van vertrouwen'

BEILEN - Drents praten op je werk. Het schijnt niet goed te zijn voor je portemonnee. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat mensen die dialect spreken, vijf tot vijftien procent minder verdienen dan mensen die ABN spreken.
En dat is oneerlijk volgens Jan Germs van het Huus van de Taol. Toch denkt hij wel dat de bevindingen van de wetenschappers kloppen. "Het kan best zijn dat het in bepaalde bedrijfstakken gebeurt dat managers iemand die een accent heeft als minder intelligent beoordelen. En dat werknemers op basis daarvan een lager salaris krijgen", zegt Germs.
Er zouden zelfs mensen zijn die logopedie nemen om van hun accent af te komen. "Dat vind ik toch wel verschrikkelijk. Potverdikkie, je moet er trots op zijn."

Oude wijn in nieuwe zakken

Het onderzoek is volgens Germs deels oude wijn in nieuwe zakken en een herhaling van een soortgelijk onderzoek dat in 2005 is gehouden. Bovendien zijn dit soort onderzoeken ook in Amerika al gedaan, zegt Germs. "Mensen die een taal spreken waarbij de gedachte is dat het een zwarte taal is, maken minder kans op een baan. Dat is taaldiscriminatie. Niemand van de managers zal het toegeven, maar het gebeurt wel denk ik."

Goed onderwijs

Het onderzoek van de universiteit van Tilburg ziet de directeur van het Huus van de Taol vooral als een pleidooi voor goed onderwijs. "Er wordt dus geconstateerd dat mensen met een accent worden gediscrimineerd. Ik zie dit als een pleidooi om goed onderwijs te geven in de streektaal en in het Nederlands. Zodat je het naast elkaar kunt zetten." Germs spreekt zelf niet alleen Drents, maar kan zich naar eigen zeggen ook uitstekend redden in het Nederlands.

Voordelen

Bovendien ziet Germs vooral de voordelen van de streektaal. "Niet voor niks komen er steeds meer reclames in de streektaal. Het staat dichter bij de bevolking. Het geeft een gevoel van vertrouwen, eerlijkheid en dat je er een band mee hebt. Dat is vaak een voordeel."
Taaldiscriminatie heeft Germs zelf nog nooit meegemaakt. "Mijn zoon woont in Amsterdam. Als ik daar kom, heb ik nog nooit meegemaakt dat ze aan mijn tongval horen dat ik noorderling ben en daar dan grapjes over maken."

Europees Parlement

Het nieuwste onderzoek wordt volgens Germs 'enthousiast' ontvangen door de landelijke media, maar hij ziet het vooral als negatieve aandacht. Hij vraagt zich af of de media ook massaal aandacht besteden aan een vergadering die binnenkort in Brussel is over het Nedersaksisch.
"Ik ben nieuwsgierig of ze met hetzelfde enthousiasme naar Brussel gaan om zich te laten informeren over de waarde van het Nedersaksisch. Het is geweldig dat er in het Europees Parlement voor het eerst wordt gepraat over het Nedersaksisch." Germs denkt overigens niet dat de vergadering iets revolutionairs oplevert.

Stem ook op onze stelling: Ik spreek Standaardnederlands op het werk om hogerop te komen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.