GroenLinks bezorgd over handhavingscamera's op Asser Brink

ASSEN - GroenLinks Assen maakt zich grote zorgen over de komst van camera's op de Brink, die kentekens registreren van verkeersovertreders. Het is een aantasting van de privacy, vindt de fractie.

Fractievoorzitter Laura Punt is bang dat het toestaan van camera's voor kentekenregistratie het begin van het einde is. "Als we hiermee akkoord gaan, wat weerhoudt dat ervan om die gegevens ook te gebruiken voor meerdere doeleinden? Komt er een koppeling tussen de Rijksdienst voor Wegverkeer met Justitie of met de Belastingdienst?", vroeg Punt zich vanavond in de raad af tijdens het vragenrecht.

Vanaf 1 november boete
Assen begint op 1 oktober een proef op de Brink met camera's, om auto's die het autoluwe gebied inrijden te registreren. Sinds de reconstructie van het brinkplein, is het verboden gebied voor auto's. Maar veel bestuurders lappen het inrijverbod aan hun laars. De gemeente wil nu via elektronische kentekenherkenning gaan handhaven. De eerste maand krijgen overtreders nog een waarschuwing maar vanaf 1 november wordt er beboet.

Inbreuk
GroenLinks is tegen elke vorm van cameratoezicht, omdat dit volgens de partij 'een forse inbreuk is op de privacy'. Zo wil de partij weten wat er verder gebeurt met de beelden van de kentekens, hoe die worden bewaard, voor hoelang, en wie daarbij kunnen.

Palen of extra boa's
Punt snapt dat het college de heringerichte Brink autovrij wil hebben. "Maar het doel heiligt niet alle middelen", vindt ze. GroenLinks heeft liever elektronisch beweegbare palen, om auto's uit het gebied te weren, of extra buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) om te handhaven. "Dat is ook nog eens goed voor de werkgelegenheid." 

Waarborg privacy
Volgens wethouder Maurice Hoogeveen wordt het elektronische toezicht met camera's op veel plekken in het land al met succes toegepast. Ook is er volgens hem een goede waarborg van de privacy via allerlei wetten en strenge eisen. "Kentekens van mensen die niet in overtreding zijn, worden meteen gewist. En overtreders verdwijnen weer uit het systeem zodra de boete betaald is", aldus Hoogeveen.

Goedkoper
Verder is het registratiesysteem met camera's volgens de wethouder stukken goedkoper dan extra boa's. Elektronische palen voor het gebied zijn volgens hem ook geen optie, omdat die vaak technische problemen geven.

Als de proef op de Brink slaagt, overweegt de gemeente op meer plekken het camerasysteem toe te passen, waaronder op de Markt. Ook daar negeren auto's het inrijverbod. "Maar het is een pilot, wat we gaan doen op de Brink. Dus laten we eerst de uitkomst even afwachten", aldus Hoogeveen.
Deel dit artikel: