Gemeenten stemmen in met nominatie armenkoloniën voor UNESCO-status

Armenkoloniën op weg naar werelderfgoed (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
Armenkoloniën op weg naar werelderfgoed (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
DIEVER - De gemeenteraad van Westerveld heeft ingestemd met de nominatie van de voormalige armenkoloniën voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. De raad van Westerveld was unaniem in zijn besluit.

Eerder deze week stemde de gemeente
ook al in met de nominatie.

Boeren willen geen nieuwe regels

Alleen de landbouw in de dorpen rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord heeft bezwaar tegen het plan. Zeker tegen de paragraaf in het dossier waarin staat dat de schaalvergroting van de landbouw een gevaar vormt voor het werelderfgoed. De boeren vrezen dat er regels worden opgelegd waar ze niet mee uit de voeten kunnen. Het gevolg zou kunnen zijn dat hun bedrijf op slot wordt gezet.
De gemeente zegt dat er geen extra regels zijn en dat het bestemmingsplan buitengebied geldt. Daarin staat precies wat wel en niet mag. Ook voor de landbouw. Wethouder Erik van Schelven zegde toe dat de paragraaf over de schaalvergroting in de landbouw wordt geschrapt.

Alle gemeenten moeten ja zeggen

De voormalige armenkoloniën, ooit opgericht door generaal Johannes van den Bosch, liggen verspreid over verschillende gemeenten in Drenthe, Overijssel en in België. Alle gemeenteraden moeten een besluit nemen over de nominatie.
Als alle betrokken gemeenten positief besluiten, dan kan het dossier naar het kabinet worden gestuurd. Het Kabinet besluit volgend jaar of het dossier wordt ingediend bij UNESCO in Parijs. Als dat het geval is, dan hopen de partijen dat er in 2018 een besluit valt. Dan bestaat de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord 200 jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.