Drenthe tevreden over huisartsenpost, maar we moeten wel lang wachten

ASSEN - We moeten soms lang wachten, maar eigenlijk zijn we in Drenthe best tevreden over de huisartsenpost in onze buurt. Uit een enquête van de regionale omroepen en de NOS blijkt dat driekwart van de respondenten goed werd geholpen op de spoedposten.
Op de stellingen of huisartsen goed luisteren naar patiënten en goede hulp bieden, gaf het overgrote deel aan het daarmee eens te zijn.
In totaal deelden ruim 1.100 Drenten hun mening en ervaringen over een bezoek aan een huisartsenpost.

Lang wachten

Drenten geven aan gemiddeld een half uur te moeten wachten voor ze worden geholpen door een arts. Dat wordt niet als een groot probleem gezien. Wel vinden velen het vervelend dat ze niet weten hoelang ze moeten wachten tot ze uiteindelijk aan de beurt zijn.
Bijna alle deelnemers aan de enquête geven aan tussentijds niet op de hoogte te worden gehouden van de verwachte wachttijd. Daarnaast krijgen sommige patiënten soms voorrang, terwijl niet duidelijk is waarom dat gebeurt.
Lees meer: Vijf vragen over een bezoek aan de huisartsenpostArgwanend te woord gestaan
Hoewel respondenten vooral positief zijn, is er wel kritiek op de werkwijze van een huisartsenpost. Zo moeten patiënten eerst telefonisch contact opnemen met een assistent, voor ze naar de post mogen komen.
Volgens de respondenten leidt dat tot twee problemen. In sommige gevallen is een patiënt zelf niet in staat het verhaal telefonisch toe te lichten, terwijl dat wel wordt verwacht. Daarnaast worden bellers niet altijd vriendelijk te woord gestaan. Een op de vier vindt de assistent aan de telefoon onvriendelijk, argwanend of afhoudend.
“We hadden meerdere keren gebeld, maar er werd niet opgenomen of de assistent was in gesprek. Toen we na lange tijd toch naar de huisartsenpost zijn gegaan, kregen we te horen dat we telefonisch een afspraak hadden moeten maken”, zegt een van de Drenten die de vragenlijst invulde. Een andere respondent kreeg te horen dat de situatie niet dringend genoeg was, terwijl later bleek dat er wel degelijk een arts nodig was.

Nederlanders redelijk tevreden

Landelijk gezien geeft twee derde aan goed te zijn geholpen op een huisartsenpost. De helft is het eens met de stelling 'In het algemeen is mijn ervaring met de huisartsenpost prima'.
Drenten zijn samen met Friezen het meest tevreden over een huisartsenpost. In Limburg en Noord-Brabant zijn mensen minder positief. Zij geven aan vaak lang te moeten wachten en begrijpen vaak niet waarom andere patiënten voor worden gelaten.

Landelijk 15.000 respondenten

In de publieksenquête werd gevraagd naar ervaringen van een bezoek aan een huisartsenpost in de buurt. Bezoekers van de sites van de regionale omroepen konden de vragenlijst gedurende twee weken invullen.
In totaal werd de vragenlijst door ruim 15.000 Nederlanders ingevuld. Het overgrote deel gaf aan het afgelopen jaar een bezoek te hebben gebracht aan een huisartsenpost. Het is niet duidelijk hoe de ervaringen met huisartsenposten in Groningen zijn. RTV Noord deed niet mee aan het onderzoek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.