Monument voor oorlogsslachtoffers Anloo onthuld

ANLOO - Het herinneringsmonument bij het onderduikershol in Anloo is vanmiddag officieel onthuld. Tijdens de onthulling werd een minuut stilte in acht genomen.
Het onderduikershol groeide steeds verder dicht en dat was de Historische Vereniging Anloo een doorn in het oog. Nauwelijks was nog iets te zien van de schuilplaats waar onderduikers zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verbogen hielden.
De Historische Vereniging Anloo deed opgravingen op de plek en spande zich in voor een monument en dat is gelukt.

Nabestaanden

Bij de korte ceremonie waren ook nabestaanden aanwezig van de mannen die bij werden vermoord bij de schuilplaats. Gerrit Wiegers is met zijn vrouw naar Anloo gekomen: "Ik was dertien toen vader werd gearresteerd. Hij was de leider van een verzetsgroep in Groningen." Wiegers is blij met het herinneringsmonument: "Ik wist niet zo goed wat ik me erbij voor moest stellen, maar dit is erg mooi."

Monument

Het gedenkteken is gemaakt door landschapsarchitect Berno Strootman en bestaat uit een aantal manshoge zwerfkeien. De dertien stenen staan voor de doden die de Duitsers in Anloo op hun geweten hebben.
Drie onderduikers zijn in het hol opgepakt en later vermoord in kamp Westerbork. Tien gevangen uit Groningen zijn vlak voor de bevrijding gemarteld en doodgeschoten bij het onderduikershol.

Herdenken

"Die dertien mensen gaan hier herdacht worden", zegt Albert Hovius, voorzitter van de vereniging Historisch Anloo. De plaats in het bos wordt ieder jaar op 4 mei gebruikt om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.