Vijf vragen over een bezoek aan de huisartsenpost

In sommige gevallen komt een dienstdoende huisarts naar je toe (Rechten: ANP XTRA / Koen Suyk)
In sommige gevallen komt een dienstdoende huisarts naar je toe (Rechten: ANP XTRA / Koen Suyk)
ASSEN - In Drenthe zijn we over het algemeen best tevreden over de manier waarop we worden geholpen bij een huisartsenpost. Maar uit de enquête van de regionale omroepen kwam naar voren dat er vragen zijn over de werkwijze. Zo weten veel mensen niet goed wanneer ze wel of niet terechtkunnen bij een huisartsenpost.
Vijf vragen, vijf antwoorden.

Wanneer kan ik bij een huisartsenpost terecht?

Bij medische klachten neem je normaal gesproken contact op met je huisarts. Maar op werkdagen na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen moet je voor hulp naar een huisartsenpost. Die zitten vaak in de buurt van een ziekenhuis.
Je mag niet op eigen initiatief naar een huisartsenpost gaan. Het is beleid om eerst te bellen. Een doktersassistente vraagt dan naar de problemen en maakt een inschatting of een bezoek aan een dienstdoende huisarts noodzakelijk is. Een huisartsenpost is er namelijk alleen voor mensen die spoedeisende hulp nodig hebben en niet kunnen wachten op het eerstvolgende spreekuur van hun huisarts. Als dat het geval is, wordt een afspraak gemaakt.
In enkele gevallen hoef je niet naar een huisartsenpost, maar komt de dokter thuis op bezoek.
Lees meer: Drenthe tevreden met huisartsenpost, maar we moeten wel lang wachtenWat is het verschil tussen een huisartsenpraktijk en een huisartsenpost?
Bij een huisartsenpraktijk worden afspraken ingepland. Soms kan er voor de korte termijn een afspraak worden gemaakt, bij spoed kan een patiënt direct langskomen. Als er geen haast bij is geboden, kun je een afspraak maken voor later in de week. Je wordt dan geholpen door je eigen huisarts, of door een (vaste) vervanger. Naast lichamelijke klachten, kun je bij de huisarts ook terecht voor bijvoorbeeld een doorverwijzing naar een psycholoog.
Bij een huisartsenpost word je geholpen door de dienstdoende huisarts. Dat is in de meeste gevallen iemand anders dan je eigen huisarts. Die artsen staan klaar voor mensen die snel medische hulp nodig hebben.

Waarom kan ik 's avonds niet naar mijn eigen huisarts?

De meeste huisartsenpraktijken zijn alleen geopend tijdens kantooruren. Vroeger konden mensen die toch medische hulp nodig hadden alsnog contact opnemen met hun huisarts. Maar dat veranderde eind jaren negentig van de vorige eeuw. Toen werden huisartsenposten in het leven geroepen om artsen werk uit handen te nemen. Door grootschalige huisartsenposten op te richten, werd overbelasting van huisartsen voorkomen.
Op enkele plekken zie je dat huisartsen 24 uur per dag bereikbaar zijn. In zulke gevallen hoeven patiënten niet naar een huisartsenpost, maar kunnen ze naar de praktijk van hun huisarts.

Waarom kan ik in sommige gevallen niet direct naar de Spoedeisende Hulp?

In sommige gevallen ligt een bezoek aan de spoedeisende hulp voor de hand. Bijvoorbeeld wanneer iemand tijdens het sporten flink geblesseerd is geraakt. Toch is het in dat soort gevallen raadzaam eerst naar de huisartsenpost te gaan. Daar kun je een doorverwijzing krijgen voor de Spoedeisende Hulp (SEH). Belangrijk om te weten: als je zonder doorverwijzing naar de SEH gaat, vallen de kosten onder het eisen risico. En daarmee wordt een bezoek aan de SEH direct een stuk duurder.
Is er overduidelijk sprake van spoed, dan kan iemand alsnog direct naar de spoedeisende hulp worden gebracht. Denk daarbij aan iemand die gewond is geraakt bij een ernstig ongeluk of aan iemand die met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht.
Wat kost een bezoek aan de huisartsenpost?
De kosten voor een bezoek worden per huisartsenpost vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een ziektekostenverzekering dekt de kosten van een afspraak met een huisarts en dus ook van een bezoek aan de huisartsenpost. Bij een telefonisch advies wordt achteraf ongeveer twintig euro in rekening gebracht. Een bezoek aan een huisartsenpost kost rond de honderd euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.