Gouden Helm prooi voor emotionele Buddy Prijs

Buddy Prijs wint de Gouden Helm (Rechten: René Posthuma/RTV Drenthe)
Buddy Prijs wint de Gouden Helm (Rechten: René Posthuma/RTV Drenthe)
SPEEDWAY - De Gouden Helm in Veenoord werd zaterdagavond een prooi voor Buddy Prijs. In een avond vol zware valpartijen werd de wedstrijd ingekort. Na twintig heats hadden drie coureurs evenveel punten verzameld, waarna het onderlinge resultaat de doorslag gaf.
De organisatie had veel geïnvesteerd in een nieuwe toplaag van de baan en hierdoor was het rondje supersnel. Een aantal coureurs moest dit bekopen met een valpartij, waardoor de races veel vertraging opliepen.
Nadat Geert Bruinsma was gevallen en de race een uur hadden stilgelegen werd besloten om de finaleraces niet te rijden, maar te kijken welke coureur na twintig heats de meeste punten had verzameld.

Spannend

Voor de laatste vier heats hadden de Pool en titelverdediger Marcin Nowak en Theo Pijper 11 punten op de voet gevolgd door Buddy Prijs en Viktor Trofimov met 10 punten.
Prijs verslog Pijper in de achttiende heat, zodat beide coureurs op 13 punten uitkwamen. In de negentiende heat won Trofimov en kwam ook op 13 punten uit. Nowak maakte een foutje in de eerste bocht en werd slechts derde en kwam een punt tekort voor titelverdediging.
Prijs werd door de jury tot winnaar uitgeroepen. Het onderlinge resultaat gaf uiteindelijk de doorslag. De pas achttienjarige, uit De Krim afkomstige coureur kon na afloop zijn tranen niet bedwingen. "Ik ben dolgelukkig dat ik hier heb gewonnen. Ik ben rustig gebleven", aldus Prijs.

Nederlandse titel

In de 125 CC won William Kruit de Nederlandse titel. Toch was de uit Emmer-Compascuum afkomstige Kruit niet tevreden. In de laatste heat werd Kruit gediskwalificeerd, zodat de dagoverwinning aan zijn neus voorbij ging.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.