Rechtbank en OM willen strafzaken sneller afhandelen

Met de komst van de Verkeerstoren moeten strafzaken sneller afgehandeld worden (Rechten: Jeroen Willems/RTV Drenthe)
Met de komst van de Verkeerstoren moeten strafzaken sneller afgehandeld worden (Rechten: Jeroen Willems/RTV Drenthe)
ASSEN - De rechtbank en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland werken sinds kort intensief samen om strafzaken sneller af te handelen.
In een gezamenlijke werkeenheid, die de 'Verkeerstoren' wordt genoemd, worden de logistieke processen rondom rechtszaken vanuit beide organisaties zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Op dit moment gaan er regelmatig strafzaken niet door, omdat er in de voorbereiding van de zaak iets mis gaat.

34 procent zaken uitgesteld

In Noord-Nederland wordt 34 procent van de zaken om verschillende redenen uitgesteld. Dit komt bijvoorbeeld omdat de verdachte niet is opgeroepen voor de zitting of omdat het onderzoeksdossier nog niet compleet is. “We gaan proberen om dat aantal naar beneden te brengen”, zegt Cees Hatzmann, kwartiermaker van de Verkeerstoren. “Richting de 25 procent moet haalbaar zijn.”

Klachten

Zowel het OM als de Rechtspraak zijn de afgelopen jaren gefuseerd. Dit heeft voor veel problemen en onduidelijkheid gezorgd voor iedereen die te maken heeft met strafzaken. Advocaten klaagden regelmatig over de voortgang van zaken. Ook bleven veel rechtszaken lang 'op de plank' liggen.

Anderhalf jaar in de kast

Onlangs stond een man uit Coevorden terecht voor kinderporno die in het najaar van 2013 op zijn computer was gevonden. De officier van justitie gaf met het schaamrood op de kaken toe dat de zaak na het afronden van het onderzoek zo'n anderhalf jaar bij het OM in de kast lag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.