Vijf jaar zonder Harry 'Cuby' Muskee

Harry Muskee overleed vijf jaar geleden (Rechten: ANP / Ade Johnson)
Harry Muskee overleed vijf jaar geleden (Rechten: ANP / Ade Johnson)
GROLLOO/ROLDE - Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Harry Muskee overleed. De Drentse blueslegende stierf op 70-jarige leeftijd in Rolde aan de gevolgen van kanker.
Muskee werd bekend als frontman van de band Cuby + Blizzards uit Grolloo. Hij richtte die band in 1964 op samen met gitarist Eelco Gelling.

'Beste plaat ooit'

Twee jaar later bracht de band het album Desolation uit. In 1967 kwam de plaat Groeten uit Grollo uit. Dat album werd een klassieker. Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk, noemde het de beste plaat die ooit gemaakt is.
In 1972 viel de band uit elkaar. Muskee speelde daarna onder meer in Red White 'n Blue en de Muskee Gang. Cuby + Blizzards kwamen in de jaren '90 uiteindelijk weer bij elkaar. In 2009 verscheen hun laatste album, Cats Lost, mede geproduceerd door Daniël Lohues. Lohues zei dit jaar dat er ook al nummers waren geschreven voor een nieuwe cd. Wanneer die cd uitkomt, is nog niet bekend.

Radio Drenthe

Jarenlang presenteerde Muskee het Radio Drenthe-programma Harry's Blues, samen met Albert Haar.
Vandaag zendt Radio Drenthe elk uur een nummer uit van Cuby + Blizzards.

Erkenning

Muskee kreeg in zijn leven verschillende onderscheidingen. Hij kreeg onder andere een Gouden Harp, een Edison en een koninklijke onderscheiding.
Muskee en zijn band zijn in de loop der jaren op meerdere manieren geëerd. Zo is er een Cuby + Blizzards Museum in de boerderij in Grolloo, waarin Muskee woonde. Daarnaast was dit jaar een grote tentoonstelling over Muskee te zien in het Drents Museum in Assen.
Vandaag worden twee teksten van Muskee als eerbetoon op het wegdek in Grolloo geschilderd. Bij Café Hofsteenge en het Cuby + Blizzards Museum zijn de teksten van klassiekers 'Appleknockers Flophouse' en 'Window of my Eyes' te lezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.