Van topwielrenner tot patiënt: het verhaal van Stefan Poutsma

WIELRENNEN - Als jongetje van dertien droomde hij er al van om prof te worden, maar de wielercarrière van Stefan Poutsma uit Peize is definitief voorbij.
Ernstige hartritmestoornissen zorgen ervoor dat de renner van Jo Piels geen wedstrijden meer mag fietsen. Twee weken geleden vierde hij z'n 25e verjaardag.
"Ja, natuurlijk was de klap groot. Maar de onzekerheid waarmee ik het laatste half jaar heb rondgefietst deed nog veel meer pijn", verklaart Poutsma.

Profcarrière?

Terwijl veel collega's de overstap maken naar de profs, fietst Poutsma nu onder medische begeleiding in revalidatiekliniek Beatrixoord in Haren. Vanmorgen voor het eerst. Acht weken lang wordt hij daar zowel mentaal als fysiek begeleid.
"Dat is natuurlijk wel kut. Ik had ook graag prof willen worden. En dit was wel hét jaar geweest. Maar mijn jaar ziet er wat anders uit."

Hart slaat op hol

De Hel van Voerendaal, van begin augustus, was z'n allerlaatste koers. Poutsma verlaat voortijdig de koers omdat z'n hart letterlijk op hol is geslagen. 248 Slagen per minuut is uitzonderlijk hoog. Pas in het ziekenhuis van Heerlen krijgen ze z'n hartslag weer onder controle. Op dat moment weet Poutsma meteen dat z'n topsportcarrière voorbij is.
En het is niet voor het eerst dat hij hartproblemen heeft. Ook in het voorjaar wordt hij al uitgebreid onderzocht. Maar alles lijkt dan toch gewoon in orde.

Hartoperatie

Er volgt een operatie van zeven-en-een-half uur. Daarin worden de elektrische prikkels die het hartritme verstoren geblokkeerd. De toekomst moet uitwijzen of het echt werkt. Maar in rust is z'n hartslag soms nog steeds onregelmatig. In Beatrixoord moet hij vooral dingen afleren.
"Dat je hartslag ineens van 160 naar 180 gaat. Die grote pieken moeten eruit en ik mag ook niet meer in het rood rijden. Maar ik mag bijvoorbeeld wel een hele tijd stabiel op een redelijk hoge hartslag rijden".

Relativeren makkelijker na overlijden Gijs Verdick

Daar komt nog bij dat in mei van dit jaar ploeggenoot Gijs Verdick overlijdt, nadat hij twee keer een hartstilstand krijgt. Hij wordt maar 21 jaar oud. Een mokerslag voor de hele ploeg van Jo Piels. En het zorgt er ook voor dat Poutsma nu beter kan relativeren.
"Het zet je wel aan het denken. M'n sportcarrière heeft me mooie momenten en herinnerngen opgeleverd. Het maakt je ook sterker en dat neem ik mee naar het volgende."
Poutsma gaat nu full-time aan de slag bij een fietsenwinkel in Assen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.