Zwitsers onderzoeken darmen van Drentse veenlijken

BAZEL/ WEERDINGE - De Drentse veenlijken worden al jaren onderzocht, maar niet vaak van binnen. Het klinkt wat luguber, maar gisteren is het Paar van Weerdinge onder handen genomen in het Zwitserse Bazel.
Onderzoekers hebben met moderne technieken een kijkje genomen binnenin de veenlijken. Volgens conservator van het Drents Museum Vincent van Vilsteren is dat nodig om antwoorden te krijgen op vele vragen over het veenpaar.

Anatomische raadsels

"Er is een heel mooie foto uit 1904 en er is een aantal mysterieuze vraagpunten. Bij een van de mummies liggen darmen op de borst. En wat dat nou eigenlijk betekent, dat is heel lang onduidelijk geweest", zegt Van Vilsteren.
Het andere veenlijk heeft een gat in de buik. Daarom wordt onderzocht of de darmen van de ene misschien bij de ander op de borst liggen.

Moderne technieken

Onderzoekers uit allerlei landen onderzochten de twee veenlijken uit Weerdinge. Door onder meer een CT-scan en een endoscopie, waarmee ze met een kleine camera in het lichaam kijken, proberen de onderzoekers raadsels rondom het paar op te lossen.
"Dat was op zich een heel nieuwe ervaring omdat je iets ziet van het lichaam wat je anders helemaal niet ziet", vertelt Van Vilsteren. Tijdens de endoscopie zijn monsters van weefsel genomen die de komende tijd worden geanalyseerd.
In 2018 moet er meer duidelijk zijn over de vraagstukken over het Paar van Weerdinge. Van Vilsteren verwacht dat ze daarna ook weer in Assen te bewonderen zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.