Toch iets meer paarden op Rodermarkt dan vorig jaar

RODEN - In Roden wordt het straatbeeld vandaag bepaald door houten klompen en paarden. Precies 313 paarden, pony's en ezels worden vandaag te koop aangeboden in het centrum van het dorp.
Marktkoopman Albertus Lieffering had gerekend op zo'n 250 dieren op de paardenmarkt, maar dat zijn er meer geworden. Van de 313 dieren, zijn er 156 paarden, 46 meer dan vorig jaar. Er staan wel minder pony's, 36 minder dan vorig jaar. Vorig jaar waren er 309 dieren.


Paarden

Volgens Lieffering mag de organisatie blij zijn. "De dieren zijn kwalitatief beter dan een aantal jaar terug. Als we de Rodermarkt op deze manier kunnen houden, mogen we blij zijn."
Toch is er landelijk steeds minder aanbod van paarden op de markt. Lieffering: "Er is de laatste jaren ook minder gefokt, omdat de prijzen van de paarden steeds lager worden. Het is hopen dat de vraag nu weer omhoog gaat, zodat mensen weer paarden gaan fokken en er meer bij komt."
Toch zegt Lieffering dat de organisatie het aantal paarden nog wel zo goed kan beheersen, dat het de moeite waard is om de paardenmarkt te organiseren.


Mooi weer

De organisatie van de Rodermarkt is tevreden. Het evenement is tot nu toe rustig verlopen, zonder ernstige incidenten. Vooral het mooie weer zorgde voor veel bezoekers. "Het goede weer hebben we gelijk vastgelegd voor de komende vijftien jaar," grapt Lieffering.
Burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld bezocht de Rodermarkt voor het eerst. "De Rodermarkt is natuurlijk echt een traditie, dus ik had er al veel over gehoord. Wat me opvalt is de manier waarop men hier met elkaar de schouders eronder zet. Dit is echt iets bijzonders om mee te maken." De burgemeester is overigens niet op zoek naar een paard. "Daar heb ik geen ruimte voor. Ik heb al een hond en dat is meer dan voldoende."
Naast de paardenmarkt is er vandaag ook een warenmarkt met 240 kraampjes.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.