Hoofdverdachten wietbende in Turkije vervolgd voor witwassen

ASSEN - Het Openbaar Ministerie in Turkije is een onderzoek gestart naar meerdere Assenaren die in Nederland worden verdacht van grootschalige hennephandel.
Het Turkse OM verdenkt de mannen van witwassen. De rechtbank behandelde de drugszaak, die al sinds 2014 loopt, met tien verdachten vandaag niet inhoudelijk.
Lees meer: Verdachten grote wietzaak na twee jaar opnieuw voor de rechter
Hoofdverdachten
De broers Mehmet (53) en Yusuf K. (46) en Mehmets zoon Abdullah (28) uit Assen worden met de zeven anderen verdacht van grootschalige handel in hennep in en om Assen tussen 2009 en maart 2014. Ook stelt het OM dat ze hennep hebben verhandeld naar Duitsland.
De broers K. worden gezien als hoofdverdachten. Het OM ziet hen als de spil in de hennephandel in Noord-Nederland. Om de bende op te rollen is twee jaar politieonderzoek verricht. Uiteindelijk zette de politie infiltranten in. Die deden zich voor als klanten en kochten meerdere keren drugs.

Geld naar Turkije

"Tonnen euro’s verdienden ze met de handel", zegt persofficier Corien Fahner van het OM. Omdat er aanwijzingen waren dat de broers K. een deel van hun verdiende geld wegsluisden naar hun geboorteland Turkije, zocht het OM contact met dat land om daar beslag op hun bezittingen te kunnen leggen. Dat kon juridisch niet.
"Maar de Turkse autoriteiten besloten toen wel zelf een onderzoek starten naar witwassen van het drugsgeld en het vormen van een criminele organisatie", zegt Fahner. Hoe het staat met dat Turkse onderzoek, weet ze niet, omdat Turkije het zelfstandig uitvoert. De advocaten van de broers zeggen het ook niet te weten.

Dagvaardingen ongeldig?

Bijna alle tien advocaten maakten bezwaar tegen de dagvaardingen van hun cliënten. De rechtbank moet die volgens hen ongeldig verklaren, omdat ze veel te vaag zijn. Er staat nu bij elke verdachte drugshandel op, maar bij geen niemand staat een toelichting over wie volgens het OM precies bij welk drugstransport betrokken was.
"Dit dossier telt meer dan 10.000 pagina’s, maar wat wordt mijn cliënt nu precies verweten? Zo kunnen wij ons niet verdedigen”, aldus advocate Judith Kwakman namens een van de verdachten.

Morgen

De rechtbank doet daar morgenmiddag uitspraak over. Verklaart ze de dagvaardingen ongeldig, dan moet het OM nieuwe maken en laat de inhoudelijke behandeling van de grote drugszaak nog langer op zich wachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.