Thomas van der Wal op weg naar Ironman Hawaï: Gewoon kicken!

TRIATHLON - Thomas van der Wal (42) uit Klazienaveen pakt vrijdag z'n koffers voor de grootste sportieve uitdaging van z'n leven; de Ironman op Hawaï.
Bijna vier kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en tot slot de hele marathon lopen. En die is 42 kilometer en 195 meter.
Al zeventien jaar doet hij triathlons. Maar eind juli wist hij zich in Maastricht te plaatsen voor dit wereldkampioenschap, samen met 2500 andere atleten van over de hele wereld.

Snelle loper

Van der Wal moet het vooral hebben van het lopen. "Mijn tweede deel van de marathon is zelfs nog sneller dan het eerste deel. Ik ben een middelmatige zwemmer omdat ik er relatief laat mee begonnen ben en dan leer je de techniek niet meer zo makkelijk. Met fietsen doe ik altijd aardig mee".

Fiets van Marc Cavendish

Saillant detail is dat Van der Wal op Hawaï op de tijdritfiets van profrenner Marc Cavendish rijdt. De Britse sprinter won afgelopen Tour de France nog vier etappes.

Snikheet

Voor het zwemmen traint Van der Wal in het Koning Willem Alexander Kanaal tussen Klazienaveen en Nieuw Dordrecht. Het is niet te vergelijken met de omstandigheden straks op het warme Hawaii. "Als je daar de lavavelden oploopt moet het echt snikheet zijn. Daarnaast heb je ook nog de rukwinden van zee tijdens het fietsen". Kortom het kan echt spoken op Hawaï.
De 42-jarige Drent denkt, afhankelijk van de weersomstandigheden, voor de magische triathlon van Hawaï tussen de negen en tien uur nodig te hebben.
Van der Wal gaat eerst nog een week trainen op Hawaï om goed te acclimatiseren. Op zaterdag 8 oktober is het dan zover. Het is voor de 42-jarige Klazienavener ook meteen z'n laatste Iron Man. Daarna wil hij zich gaan richten op een toptijd op de marathon.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.