Coevorden houdt 1,6 miljoen euro over

Coevorden bespaarde op het sociaal domein, waar onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning onder valt (Rechten: archief RTV Drenthe)
Coevorden bespaarde op het sociaal domein, waar onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning onder valt (Rechten: archief RTV Drenthe)
COEVORDEN - De gemeente Coevorden heeft in de eerste helft van dit jaar 1,6 miljoen euro minder uitgegeven op het gebied van het sociaal domein, zoals de wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeentebelangen noemde dat vanavond verontrustend.
Volgens het college is er 800.000 euro minder aan de wet maatschappelijke ondersteuning uitgegeven dan was begroot. “Het blijven inzetten op de eigen kracht van de burgers heeft opnieuw een daling van het aantal cliënten tot gevolg”, zo staat beschreven in de financiële rapportage.

‘Niet normaal’

Henk Bouwers van Gemeentebelangen maakt zich daar zorgen over. “Zo’n bedrag overhouden, dat is niet normaal. Je kan er bijna op wachten dat Den Haag gaat zeggen: het kan dus nog wel wat minder.”

Signalen

Bouwers zegt signalen te krijgen dat burgers niet altijd de hulp krijgen die ze nodig hebben. “Ik ken een verhaal van een mevrouw die vanuit een verpleegsituatie naar huis komt, maar dan zes weken moet wachten op een voorziening. Toen hebben familieleden het maar geregeld. En dan zegt een ambtenaar later: het is al geregeld. Maar zo werkt het natuurlijk niet.”
Wethouder Joop Brink zei niet zwaar te tillen aan het overschot, dat volgens hem ook eenmalig is. “We anticiperen als gemeente op de steeds lagere budgetten. Ik kan de raad verzekeren dat het geld dat we voor zorg begroten de komende jaren hard nodig is.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.