Recreatieparken De Wolden onder de loep

Vakantieparken kunnen een adviseur inschakelen (Rechten: RTV Drenthe)
Vakantieparken kunnen een adviseur inschakelen (Rechten: RTV Drenthe)
ZUIDWOLDE - Vrijwel alle recreatieparken in de gemeente De Wolden kunnen komend half jaar een onafhankelijk adviseur van de gemeente inschakelen voor het opstellen van een toekomstplan.
Tot nu toe wilde het college van burgemeester en wethouders alleen een plan van aanpak laten maken op parken waar vaste bewoning van vakantiehuisjes overheerst.

Vitale Vakantieparken

Dit nieuwe voornemen van De Wolden is het resultaat van een bezoek eerder dit jaar van raadsleden aan de gemeente Putten op de Veluwe.
Daar geldt voor alle parken het zogeheten Vitaal Vakantieparken-beleid. Een verouderd recreatiepark kan met dat beleid een nieuwe bestemming krijgen of een nieuw leven worden ingeblazen. Ook kan het park worden gesaneerd.

Legalisering vaste bewoning

Dit voorjaar ging de voltallige gemeenteraad van De Wolden al akkoord met een wijziging van het recreatieparkenbeleid. Tot dan toe was legalisering van vaste bewoning van vakantiehuisjes onbespreekbaar. De gemeente gedoogde illegale bewoning decennialang, omdat het vrijwel onmogelijk is bewoners uit hun recreatiebungalow te krijgen.
Maar veel bewoners van bijvoorbeeld 't Heuveltje bij Zuidwolde en Marterhaar bij Koekangerveld zitten klem in hun 'vakantiehuisje'. De huisjes zijn door de gedoogstatus slecht verkoopbaar en verouderen. Daardoor kunnen de parken verloederen.
Lees meer: De Wolden als eerste Drentse gemeente overstag: permanente bewoning in vakantiehuisjes
Vrijwilligheid
De gemeente wil zich nu niet meer alleen richten op langdurige vaste bewoning, maar ook op een gezonde recreatiesector. De medewerking van de parken is op basis van vrijwilligheid. Eigenaren en bewoners hebben een doorslaggevende stem bij het opstellen van het toekomstplan.
In totaal gaat de gemeente twaalf parken benaderen. Vakantiepark Van Harte in Echten valt buiten het voorstel. Van Harte zou statushouders opvangen, maar vandaag werd bekend dat er toch geen plek voor is. De nieuwe huurder en potentiële koper heeft andere plannen gemaakt voor het park.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.