Drentse Staten: Niet bezuinigen op regionale omroepen

ASSEN - Gedeputeerde Staten van Drenthe moeten alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het Rijk de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen schrapt.
De Drentse Statenfractie van het CDA diende daarvoor vandaag
in. Die is unaniem aangenomen door de Provinciale Staten.
De Staten maken zich grote zorgen over de bezuiniging van ruim een miljoen euro bij RTV Drenthe in 2017 en de verschraling van de regionale journalistiek in de regio in het algemeen.
Lees meer: 'Haal voorgestelde bezuinigingen voor regionale omroepen van tafel'
Gedeputeerde Cees Bijl kan zich grotendeels vinden in de motie. "Door alle provincies is al aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd de 17 miljoen van tafel te halen. Andere provincies vergaderen ook over dit onderwerp. Morgen ga ik kijken wat daar is gezegd over de bezuiniging en mogelijke oplossingen."
Daarnaast wil een meerderheid in de Staten dat de financiering van RTV Drenthe weer een taak van de provincie wordt. Gedeputeerde Bijl ziet dat nog niet zitten. Hij is bang dat het Rijk dan alsnog minder geld uittrekt voor de regionale omroepen.
Eind volgende maand wil de gedeputeerde om tafel met de provincie en Noordelijke media. Hij wil bespreken of de media op een andere manier gesteund moeten worden door de provincie.

Gesprek over satelliet

Vanochtend werd bekend dat bij RTV Drenthe geen gedwongen ontslagen vallen. Wel wordt bezuinigd op ondertiteling en de satelliet. Door de geplande bezuiniging zal TV Drenthe in het buitengebied niet te ontvangen zijn. Daarover gaat gedeputeerde Bijl in gesprek met de omroep.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.