'Snelheid moet terug naar 120 kilometer per uur op snelwegen'

Op verschillende plekken mag nu 130 km/u worden gereden (Rechten: archief RTV Drenthe)
Op verschillende plekken mag nu 130 km/u worden gereden (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Provinciale Staten willen dat de maximumsnelheid op snelwegen in Drenthe omlaag gaat naar 120 kilometer per uur.
Vanmiddag werd daar een motie van GroenLinks en de PvdA over aangenomen. Het Rijk verhoogde eerder de snelheid tot 130 kilometer per uur op delen van de A28, A32 en A37 in Drenthe.
GroenLinks en de PvdA vinden dat 130 kilometer per uur te veel CO2- en stikstofuitstoot veroorzaakt. Volgens de partijen is dat slecht voor de volksgezondheid en de natuur. De snelheidsverhoging zou daarnaast ook niet bijdragen aan de verkeersveiligheid. De voordelen van tien kilometer per uur harder rijden op de snelwegen wegen niet op tegen de nadelen, vinden GroenLinks en de PvdA.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil niet inhoudelijk reageren op het aannemen van de motie. "Ons standpunt is nog steeds dat bij wet is besloten dat de maximumsnelheid op 130 ligt en dat gemeenten en provincies met goede argumenten moeten komen", zegt een woordvoerder. "Als de provincie zich bij ons meldt, zullen wij naar de argumenten kijken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.