Rechtbank tikt OM op de vingers: dagvaardingen wietzaak Assen ongeldig

De dagvaardingen in de hennepzaak zijn ongeldig (Rechten: archief RTV Drenthe)
De dagvaardingen in de hennepzaak zijn ongeldig (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN – De dagvaardingen van negen verdachten van grootschalige hennephandel vanuit Assen zijn te vaag. Dat vindt de rechtbank in Assen. De tenlastelegging is ongeldig verklaard.
Wil het Openbaar Ministerie de mannen vervolgen voor het telen van hennep en het verhandelen naar onder meer Duitsland dan zal de beschuldiging duidelijker moeten, vindt de rechtbank. Alleen hennephandel is te vaag.
Zoekplaatje
De rechtbank vindt dat het OM per verdachte moet uitleggen waarbij hij precies betrokken was, bij welke drugstransporten en wie bijvoorbeeld wat aan welke klant heeft verkocht en wanneer. “Het is te veel een zoekplaatje wie nou precies waarvan wordt verdacht”, aldus rechtbankvoorzitter Okko Jan Bosker.
Dat is precies waar de advocaten van de verdachten uit Assen, Gasselte, Langbroek, Lelystad en Beilen dinsdag tijdens voor pleitten. "Dit dossier telt meer dan 10.000 pagina’s, maar wat daarvan wordt mijn cliënt nu precies verweten? Zo kunnen wij ons niet verdedigen”, aldus een van de raadslieden.
Growshop Nijverheidsweg
De zaak draait om grootschalige handel in hennep vanuit Assen tussen 2009 en maart 2014. Er werd volgens het OM gehandeld vanuit growshop Bio Memo aan de Nijverheidsweg. De tien verdachten (25 tot 73 jaar oud) liepen tegen de lamp toen de politie infiltranten inzette.
Lees meer: Verdachten grote wietzaak na twee jaar opnieuw voor rechterHoofdverdachten Mehmet K. (53) en zijn broer Yusuf (46) zouden de tonnen euro’s die ze ermee verdienden, hebben weggesluisd naar geboorteland Turkije. Daar loopt nu een witwasonderzoek tegen de bende.
Lees meer: Hoofdverdachten wietbende in Turkije vervolgd voor witwassen
Uitstel door gebrek aan tolk
Over de dagvaarding van hoofdverdachte Mehmet K. heeft de rechtbank nog geen beslissing genomen. Zijn zaak werd dinsdag bij gebrek niet behandeld, omdat de voor K. bestelde tolk Turks niet kwam opdagen.
Wanneer de rechtbank verder gaat met de zaak is onduidelijk. Het kan nog maanden duren. Het OM kon vanmiddag niet reageren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.