RTV Drenthe-weerman: September erg warm en zonnig

September was naast een warme ook een droge maand (Rechten: Karin Broekhuijsen)
September was naast een warme ook een droge maand (Rechten: Karin Broekhuijsen)
ASSEN - 2016 eindigt op de derde plaats in de lijst van warmste septembermaanden ooit in Drenthe. Zonnig was het ook: september 2016 eindigt op de 2e plaats sinds de start van de zonuurmetingen in 1906.
Dat blijkt uit cijfers van weerbureau Noorderweer van RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag uit Eelderwolde.

Warmte

September 2016 kent een gemiddelde temperatuur van 17 graden, terwijl 14,5 normaal is. Opvallend is het recordaantal van 26 officiële warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal gesproken zijn dit er 8 dagen.
De warmtegolf tijdens de eerste helft van september, met twee tropische dagen en ook erg warme nachten, veroorzaken het hoge temperatuurgemiddelde.

Zon

September is ook zeer zonnig verlopen. Tot nu toe zijn er 218 zonuren gemeten, met nog twee dagen te gaan, komt deze maand volgens het weerbureau dan uit op de tweede plaats. De zonnigste september ooit was 1928 met 231,5 uren zonneschijn in Eelde.

Regen

Ook is september erg droog verlopen met slechts 15 tot 20 millimeter regen, terwijl dat gemiddelde normaal gesproken op ruim 78 millimeter ligt. In Zuidoost-Drenthe viel de minste regen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.