Vakbond bezorgd over veiligheid op noordelijk spoor

Een trein van Arriva (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een trein van Arriva (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN - De Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) heeft in een e-mail aan vervoerder Arriva zijn zorgen geuit over de veiligheid op het spoor in de noordelijke provincies.
Volgens de vakbond krijgen uitzendmachinisten te weinig tijd om baanvakken, zoals trajecten ook wel worden genoemd, goed te leren kennen. Arriva ontkent dat.

Opleidingstijd

VVMC-bestuurder Wim Eilert: "Arriva huurt uitzendmachinisten van Railpromo in om het tekort aan personeel op te vangen. De eigen regels van Arriva zijn dat je in 2 à 3 dagen een baanvak, moet leren kennen. Ik krijg signalen dat uitzendmachinisten meerdere baanvakken in 2 à 3 dag moeten leren kennen."
"Dat is absoluut niet waar", zegt Roos Zevenboom van Arriva. "Machinisten krijgen van ons één dag om de treinsoort te leren kennen, één dag om een baanvak te leren kennen en de derde dag is er een toets. Als de toets niet wordt gehaald, of als een machinist zelf aangeeft meer tijd nodig te hebben om een baanvak te leren kennen, krijgt hij of zij extra dagen voor wegbekendheid. Als je vijf dagen nodig hebt voor een baanvak, dan krijg je die."

Veiligheid

"Wij nemen uitdrukkelijk afstand van het verband dat wordt gelegd tussen de veiligheid op het Noordelijke spoor en de inhuur van Railpromo-machinisten. Veiligheid staat bij Arriva altijd voorop. Al onze machinisten, dus ook de uitzendmachinisten, hebben een machinistenvergunning, weg- en materieelbekendheid, en hebben het examen met goed gevolg afgelegd."

Wel of geen incidenten?

Volgens vakbondsbestuurder Eilert zou het gebrek aan tijd voor uitzendmachinisten om een baanvak te leren, al geleid hebben tot verschillende incidenten waarbij de veiligheid in gevaar kwam. RTV Noord maakte daar melding van. Zo zouden stations zijn voorbijgereden, zou er te vroeg of te laat geremd worden of zouden de treinen met te hoge snelheid een station naderen. "We hebben alle vermeende incidenten gecheckt en niet één blijkt te kloppen", zegt Roos Zevenboom van Arriva.

Geen incidenten op het baanvak Emmen - Zwolle

Volgens Zevenboom zijn er geen incidenten gemeld over het traject Emmen - Zwolle. VVMC-vakbondsbestuurder Eilert laat aan RTV Drenthe weten dat hij wel één melding van een machinist heeft gekregen die aangaf niet voldoende tijd te hebben gehad om dat traject te leren kennen. Zevenboom: "Die machinist heeft zich niet bij ons gemeld. Was dat wel gebeurd, dan had die machinist onmiddellijk meer dagen gekregen om Emmen - Zwolle goed te leren kennen."

Rood sein passage

Arrivatreinen zijn dit jaar twee keer door een rood sein gereden. In een geval gebeurde dat met een eigen machinist. In het andere geval werd de trein bestuurd door een uitzendmachinist. "Ieder rood sein dat gemist wordt is er één te veel", vindt de vervoerder. "Maar twee het is wel het laagste aantal ooit terwijl het aantal kilometers dat Arriva maakt is gestegen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.