Drenthe ontbreekt in MKB Innovatie Top 100

ASSEN - Voor het eerst in tien jaar is Drenthe afwezig in de MKB Innovatie Top 100. De lijst is vanmiddag gepubliceerd.
Vorig jaar stonden er nog zes Drentse bedrijven in de Innovatie Top 100 en in 2011 stond het bedrijf Dacom uit Emmen zelfs op de eerste plaats.

Minder Drentse aanmeldingen

Volgens Dave de Groot van het MKB Fonds Drenthe is er geen reden tot zorg. "Vorig jaar heeft de Kamer van Koophandel een oproep gedaan aan Drentse bedrijven om mee te dingen naar de innovatieprijs. Daar hebben veel bedrijven gehoor aan gegeven en dat resulteerde dus ook in meer vermeldingen in de top 100. Dit jaar hebben minder bedrijven mee gedaan," zegt De Groot.

Wel innovatie

Drenthe loopt volgens De Groot niet achter op innovatief gebied. "Er zijn wel innovatieve bedrijven, maar die maken nog geen omzet. En dat is voor een vermelding in de top 100 wel een vereiste," aldus De Groot.
Hij merkt op dat dat innovaties geen garantie zijn voor succes. "Het duurt een paar jaar voordat een innovatie te gelde kan worden gemaakt. En soms lijkt een innovatie heel veel potentie te hebben, maar blijkt na een paar jaar dat de markt er toch niets in ziet," zegt De Groot. Toch vindt hij de competitie wel een goede aanjager van innovatie.

Te bescheiden

Dat Drenthe niet in de top 100 voor komt heeft volgens De Groot ook te maken met de volksaard. "In de Randstad is men sneller geneigd zichzelf op de borst te kloppen. Hier schreeuwen we niet van de daken dat we met innovatie bezig zijn," aldus De Groot.

Commercieel voordeel

De Groot zegt dat het winnen van de MKB innovatieprijs op zich geen motivatie is voor bedrijven om te innoveren. "Maar als een bedrijf hoog eindigt betekent dat gratis publiciteit die commercieel is uit te buiten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.