Drenthe moet nog huisvesting vinden voor 541 statushouders

De tijdelijke woning voor asielzoekers in Eelde (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
De tijdelijke woning voor asielzoekers in Eelde (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
ASSEN - Drenthe is de enige provincie in Nederland die goed op schema is bij het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders.
Dat blijkt uit cijfers van het Platform Opnieuw Thuis. De cijfers zijn afkomstig van het COA en bijgewerkt tot 1 september 2016. Het gaat om officieel bij het COA afgemelde vergunninghouders.

Een derde voldaan

Drenthe heeft tot 1 januari de tijd om 816 statushouders van een woning te voorzien. Voor 275 statushouders is inmiddels een huis gevonden; maar Drenthe heeft nog 541 statushouders die wachten op een woning. Daarmee is een derde deel van de taakstelling behaald. De provincie als geheel heeft nog een achterstand weg te werken van 148 statushouders van de eerste helft van dit jaar.

Tussenvoorziening meegeteld

De cijfers voor de tweede helft van dit jaar geven een vertekend beeld, omdat de tijdelijke huisvesting van 96 statushouders in Eelde ook wordt meegeteld in de berekening. Vijf gemeenten participeren in een proefproject van twee jaar waarbij de statushouders alvast beginnen met integreren.

Nog veel te doen

Op individueel gebied ligt bijna geen enkele Drentse gemeente op schema bij de huisvesting van asielzoekers in de tweede helft van dit jaar. Hekkensluiters zijn De Wolden, Coevorden en Meppel.
De Wolden heeft 2 van de 42 statushouders geholpen aan een woning. Coevorden heeft 3 van de 55 statushouders van een huis voorzien. Meppel heeft 4 woningen gevonden voor statushouders terwijl de taakstelling voor die gemeente 56 is in de periode van 1 juli 2016 tot 1 januari 2017.
Cijfers niet actueel
Volgens een woordvoerder van de gemeente De Wolden is al meer gedaan dan uit de cijfers van Platform Opnieuw Thuis blijkt. "Er zijn tot half september 13 vergunninghouders gehuisvest en 3 zitten nog in de planning. Volgens onze gegevens hebben we nog 26 statushouders te huisvesten," aldus de woordvoerder. Of de gemeente de taakstelling dit jaar gaat halen, kan de woordvoerder niet zeggen.

Meer huizen mogelijk

Volgens vluchtelingenorganisatie Inlia kunnen gemeenten meer doen dan nu. "Het is al een jaar bekend dat er huizen nodig zijn voor statushouders. Gemeenten kunnen vaker leegstaande panden verbouwen of tijdelijke nieuwbouw plegen dan ze nu doen. Ook van een tussenvoorziening zoals in Eelde kan vaker gebruik worden gemaakt. En gemeenten kunnen kijken naar nieuwe vormen van huisvesting zoals tijdelijke huizen op braakliggende grond," zegt John van Tilborg van Inlia.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.