Adviserende rol voor advocaten bij spreekuurrechter

De rechtbank in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Mensen mogen straks wel een advocaat meenemen naar het spreekuur van de rechter. Dat zegt de Rechtbank Noord-Nederland.
Na dit weekend start de rechtbank met een experiment waarbij mensen op spreekuur kunnen komen bij de rechter. De spreekuurrechter moet de rechtspraak toegankelijker maken voor burgers.

Spreekuur

Mensen die een geschil met iemand hebben, kunnen dan rechtstreeks in gesprek met de rechter. Hij behandelt alleen geschillen tussen burgers onderling, zoals burenruzies en conflicten tussen burgers en bedrijven.

Rol van de advocaat

Advocaten en de Rechtbank Noord-Nederland waren nog in gesprek over de rol van de advocaat tijdens het spreekuur. Die rol wordt behandeld in artikel 14 van het procesreglement, dat gaat over hoe het eraan toegaat bij de spreekuurrechter. In dat artikel stond dat mensen bij de spreekuurrechter alleen bijgestaan mogen worden door een advocaat als de tegenpartij daarmee instemt. Dat artikel is nu verwijderd.
Lees meer: Deken roept noordelijke advocaten op niet mee te doen aan proef spreekuurrechter
Adviseren
"Dat artikel was wat ongelukkig, we willen advocaten namelijk niet weren", zegt een woordvoerder van de rechtbank. "Daarom is artikel 14 nu verwijderd. Maar het is wel de bedoeling dat tijdens het spreekuur het gesprek tussen de burgers en de rechter centraal staat." Advocaten krijgen dus een meer adviserende rol bij de spreekuurrechter, dan ze normaal gesproken gewend zijn in de rechtszaal.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.