OM komt met nieuwe dagvaardingen in grote wietzaak

Het Openbaar Ministerie werkt aan nieuwe dagvaardingen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het Openbaar Ministerie werkt aan nieuwe dagvaardingen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN – Het Openbaar Ministerie komt met nieuwe dagvaardingen in de grote Asser wietzaak. Dat laat een woordvoerster weten.
De rechtbank verklaarde de dagvaardingen van negen van de tien verdachten woensdag ongeldig, omdat ze ‘te vaag’ waren. Volgens de rechtbank stond in de dagvaardingen niet goed omschreven welke verdachte nu precies waarvan wordt verdacht.
Lees meer: Rechtbank tikt OM op de vingers: dagvaardingen wietzaak Assen ongeldig
De advocaten van de verdachten klaagden daarover. Omdat het dossier van de zaak meer dan 10.000 pagina’s telt en over meerdere drugstransporten en verkopen gaat, willen de raadslieden duidelijk per verdachte weten waarvan het OM hen precies beschuldigt.

Zoekplaatje

Op de dagvaardingen waar het OM dinsdag mee kwam, stond bij alle verdachten alleen het kweken en verhandelen van hennep vanuit Assen op de tenlastelegging. "Op deze manier is het te veel een zoekplaatje wie nu waarvan wordt verdacht", aldus de voorzitter van de rechtbank woensdag.
Lees meer: Verdachten grote wietzaak na twee jaar opnieuw voor rechter
Grootschalige hennephandel
De tien mannen (25 tot 73 jaar) uit onder meer Assen, Beilen en Gasselte staan terecht voor grootschalige handel in hennep in Noord-Nederland tussen 2009 en 2014. Ook zouden ze hennep naar het buitenland hebben verhandeld. Ze liepen tegen de lamp nadat de politie infiltranten had ingezet.
Het OM wil niet inhoudelijk reageren op het besluit van de rechtbank. “Wij gaan aan de slag”, aldus de woordvoerster. Wanneer de nieuwe dagvaardingen klaar zijn en de rechtszaak verder gaat, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.