Staking op Vechtdallijn voorbij: treinen tussen Emmen en Zwolle rijden weer

EMMEN - Het treinverkeer tussen Emmen en Zwolle rijdt weer. Vanaf half vijf vanochtend tot negen uur staakten Arriva-medewerkers op de stations in Emmen en Zwolle actie voor een betere cao.
De machinisten en conducteurs, leden van de Vakbond voor Rijdend Personeel, de VVMC, willen af van hun gebroken diensten. Ook willen ze dat hun arbeidsvoorwaarden gelijk worden getrokken met die van NS-medewerkers, die het volgens hen beter voor elkaar hebben.

'Aanbod te mager'

De VVMC is de enige bond die staakte. Eerder gingen de FNV en het CNV wel akkoord met het cao-voorstel van Arriva. "Inhoudelijk kloppen de afspraken die er nu liggen niet. We vinden het aanbod van Arriva echt te mager", aldus Wim Eilert van de VVMC. "Wij willen terug naar de onderhandelingstafel."

Bussen

Eilert ontkent dat reizigers last hebben van de staking. "We hebben de actie op tijd aangekondigd, zodat Arriva iets kon regelen. Er worden bussen ingezet. De overlast voor de reizigers is minimaal."
Gaat Arriva niet in op de eisen van de bond dan dreigen meer acties, zegt Eilert.

'Te zware maatregel'

"Deze actie is buitenproportioneel. Een veel te zware maatregel", zegt Roos Zevenboom van Arriva. "We hebben negen maanden om tafel gezeten, samen met Syntus en de vakbonden en daar is een prachtig resultaat uitgekomen: 4,65 procent cao-stijging. Ik denk dat mening Nederlander daar jaloers op is."

Zinloos

Staken heeft ook geen zin meer, zegt Zevenboom. "Er ligt een cao voor twee jaar. Over twee jaar kunnen we opnieuw onderhandelen." Voor Arriva is het vooral van belang dat de reiziger zo min mogelijk last heeft van de actie. Behalve de inzet van bussen stopt ook de sneltrein, die wel rijdt tussen Coevorden en Zwolle, op alle tussengelegen stations.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.