Turkse Emmenaar 50 jaar in Nederland: Ik voel me een echte Drentse jongen

EMMEN - Zijn ogen beginnen te stralen als hij over Emmen begint, hij wordt er zelfs een beetje emotioneel van. "Drenthe is mijn vaderland. Ik ben geboren in Turkije, maar voel mij een echte Drentse jongen", glundert fotograaf Selahattin Cosar.
Vijftig jaar woont hij in Nederland, als dank voor al die mooie jaren exposeert hij morgen samen met beeldend kunstenaar Ingo Leth in de galerie bij de oude dierentuin.

Geboren en getogen

Als klein jongetje maakt Cosar de reis van Turkije naar Nederland. "Ik was bang. Europa was een grote wereld, ik was een jonge en naïeve jongen", vertelt Cosar. Na wat omzwervingen belandt hij door werk in de provincie Drenthe, hij is direct verliefd.
"De mensen hier zijn vriendelijk, langzaam en rustig. Hartelijker ook. In het westen is het veel drukker. De ene dag heb je daar vrienden en dan zijn ze opeens weg, de mensen hier in Drenthe blijven altijd mijn dierbaren." De liefde voor de provincie is zo groot dat hij zelfs heimwee krijgt tijdens familiebezoek in Turkije.

Fotografie

De afgelopen vijftig jaar heeft Cosar veel dingen vastgelegd, zowel op beeld als in gedichten. "Fotograferen is een uitlaatklep, het is mijn emotie. Ik ben eigenlijk een soort van troubadour die zijn verhaal zo vertelt", aldus Cosar.
De zelfbenoemde fotograferende en dichtende troubadour slaat de komende vijf weken de handen ineen met Ingo Leth. De beeldend kunstenaar zit 25 jaar in het vak en samen vieren ze dus een beeldend feest in de galerie van Leth bij de oude dierenpark in Emmen. Dit onder de naam Memories: 75 jaar geschiedenis en herinneringen gebundeld in één expositie.
Morgen wordt de expositie van Cosar en Leth geopend door gedeputeerde Cees Bijl en de Turkse consul-generaal Zafer Ates.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.