Druivenoogst bij zorgwijngaard Norg: Knippen, plukken, kneuzen en persen

NORG - De druivenoogst bij Groenzorg Norg is begonnen. Gerard Meijering en zijn vijf cliënten op de zorgkwekerij hebben er de handen vol aan.
Uit een test met een zogenoemde Oechsle-meter blijkt dat het suikergehalte van de druiven meer dan 80 procent is.
Meijering plantte negen jaar geleden 250 wijnstruiken op het terrein van de voormalige gemeentelijke plantenkwekerij midden in Norg. Sinds een paar jaar goed voor vijfhonderd liter wijn per jaar.
Voor de fun
Gerard Meijering: "Groenzorg Norg heeft een kwekerij in het dorp en dit is een super dagbesteding voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Het levert een paar flessen wijn op, maar daar doen we het niet om. Het is puur voor de fun."
Aris Bosstad uit Roden is één van de cliënten die de trossen plukt: "Mijn opa had ook een druivenkas aan huis, dat was een kostbaar bezit. Die druiven waren voor de hand en dan moest je ze krenten, uitdunnen, om mooie trosjes te krijgen. En ik heb zelf ook een kas met een druivenstruik. Maar de smaak van deze druiven is ook goed hoor. Je kunt er goede wijn van maken."

Spreeuwen

Maar voor het zover is, moet er heel wat gebeuren. Eerst halen Aris en Gerard samen met Jilt Pauw het net van de struiken. Dat net hangt er om te voorkomen dat zwermen spreeuwen de druiven wegpikken. Er ging al eens een oogst door verloren.

Toptijd

Het hele jaar door hebben de cliënten er werk van. Maar nu is de toptijd. Knippen, plukken, schoonmaken, kneuzen, gist toevoegen, een paar dagen rusten, drie keer per dag doorroeren, persen en dan moet het slot op de vaatjes. Drie weken zijn ze er aan kwijt. "En als er een paar mensen zijn die een dagje vrijwillig willen meehelpen, dan zijn ze van harte welkom", zegt Meijering.

200 wijngaarden

In Nederland zijn inmiddels ruim tweehonderd wijngaarden. Goed voor 240 hectare druivenstruiken. In Drenthe zijn er bijvoorbeeld wijngaarden in Ruinen, Havelte en Tiendeveen. Meijering: "Ik ben vorige week nog op een open dag geweest bij mijn collega in Tiendeveen, die heeft anderhalve tot twee hectare en wil er van leven."

Grand Cru

We hebben nu druivenrassen die speciaal voor Nederland zijn gekweekt. Die zijn geschikt voor een kouder klimaat en een maand eerder oogstrijp. "Zelfs in Denemarken maken ze al wijn. Dus ben ik ervan overtuigd dat er steeds meer Nederlandse wijn gaat komen. Misschien geen Grand Cru, maar wel heel lekkere wijn. Een Fransman zal dat niet zeggen, maar ik denk dat ze dat stiekem ook wel vinden."
Bij Groenzorg Norg is geen fles meer te krijgen van vorig jaar. Alles is allang opgedronken en weggegeven. Over een jaar is de oogst van nu te proeven. Meijering: "Ik maak het niet groter, het blijft hier klein, want we willen ook met andere dingen bezig zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.