Vliegveld Eelde schrikt niet van passagiersdaling

Het vliegtuig dat de vluchten richting Kopenhagen verzorgt (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
Het vliegtuig dat de vluchten richting Kopenhagen verzorgt (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
EELDE - Groningen Airport Eelde vervoerde in augustus dit jaar minder passagiers dan een jaar eerder. Maar toch is er geen reden tot zorg, volgens adjunct-directeur Chiel Stutterheim.
Dit jaar reisden in augustus 17.669 mensen via de Drentse luchthaven, een jaar eerder waren dat er 20.156. Dat blijkt uit cijfers van het
. Ook in de andere maanden van dit jaar reisden fors minder mensen via Eelde, dan in 2016.
Lees meer: Fors minder passagiers voor Groningen Airport EeldeSpanningen
"De internationale politieke spanningen in eerst Griekenland en vervolgens Turkije zorgen ervoor dat consumenten veel minder kiezen voor deze bestemmingen en dat heeft er toe geleid dat de touroperators en airlines minder vluchten aanbieden", laat adjunct-directeur Chiel Stutterheim weten.

Economische ontwikkeling

"Deze daling van 20 procent staat in schril contrast met de stijging op overige luchthavens", zegt woordvoerder Jan Wittenberg van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde. "Die was 10 procent. De nieuwe lijn naar Kopenhagen zal het verlies niet goedmaken."
Volgens Stutterheim heeft die daling te maken met de kwetsbaarheid van het vliegen op vakantiebestemmingen. "Dat vormt nog steeds een belangrijk deel van ons aanbod", vervolgt Stutterheim.
"Des te belangrijker is het ontwikkelen van lijndiensten zoals de nieuwe verbinding met Kopenhagen. Het aanbod wordt verbreed, de kwetsbaarheid neemt af en nog belangrijker: de betekenis van de luchthaven voor de bereikbaarheid van de regio en daarmee voor de economische ontwikkeling neemt toe. De eerste passagiersaantallen zijn goed."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.