In de Magnuskerk ziet u hoe rijken hun doden begroeven

ANLOO - De grafkelder van de Magnuskerk in Anloo is vanaf vandaag te bezoeken. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de grafkelder open te krijgen en te onderzoeken.
"Het is een stuk cultuur en geschiedenis van Anloo. Veel mensen horen wel over de grafkelder, maar weten niet wat er gebeurt", aldus Martin Panman over de opening.
Grafkelder
Panman is namens de Stichting Vrienden van de Magnuskerk al tientallen jaren betrokken bij het openen van de grafkelder. "Als je nagaat dat we er al vanaf 1984 mee bezig zijn om kelder open te krijgen, dan geeft dit een fijn gevoel", vertelt Panman na de opening voor publiek.
De mensen kunnen niet de trap af naar beneden om de kelder in te gaan, maar van bovenaf zijn duidelijk de botresten te zien die de afgelopen maanden zijn opgegraven. "We willen graag laten zien hoe de rijken hun doden begroeven. De Magnuskerk in Anloo is een van de weinige kerken waar dat nu kan", voegt Panman daar aan toe.
Documentaire
De afgelopen maanden is door onderzoekers de grafkelder geopend, vermoed werd dat er in de kelder botresten lagen van twee vrouwen van Unico Evert Alberda, een belangrijke heer van Anloo. Tijdens de speurtocht naar de botten werden de onderzoekers gevolgd door filmmaker Arno Cupédo.

Lees ook:
Trap naar grafkelder Magnuskerk in Anloo blijft archeologische puzzel
"Ze voelden aan dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Er komen spannende verhalen boven tafel. Nu de kans er dan eindelijk was moet je dat vastleggen", aldus Cupédo. Hij noemt het filmen van de zoektocht een jongensboek.

De resultaten van de opgravingen zijn te zien in de documentaire, deze wordt binnenkort uitgezonden op RTV Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.