Assen verandert niets aan Zwarte Piet

ASSEN - Zwarte Pieten blijven tijdens de intocht op 12 november in Assen zoals ze waren. Dat zegt Toine Straatman die de intocht in Assen organiseert.
Kinderombudsman Margrite Kalverboer kwam vorige week met een rapport waarin stond dat Zwarte Piet aangepast moet worden. De organisatie van de intocht in Assen voelt hier niets voor.


Herkenbaar

''Wij organiseren een kinderfeest", zegt Straatman. "Zwarte Piet moet voor de kinderen gewoon herkenbaar blijven zoals het altijd is geweest.'' En dat betekent voor de organisatie in Assen dat de Pieten bruin geschminkt blijven.

Rapport

In het rapport van de Kinderombudsman staat dat de figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan 'pesten, uitsluiting of discriminatie' en dus in strijd is met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Daarom zou Zwarte Piet aangepast moeten worden, zodat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het sinterklaasfeest.
Lees meer: Kinderombudsman bedreigd na Zwarte Piet-rapport
Toine Straatman is het hier niet mee eens. Hij geeft aan dat Zwarte Piet herkenbaar moet blijven voor de kinderen. "Kinderen moeten het snappen".

Discussie

Volgens Straatman is het sinterklaasfeest niet het juiste moment om deze discussie te voeren. "Deze discussie voeren we als volwassenen niet voor de kinderen, maar die voeren we over de ruggen van de kinderen heen."

Een lijn
Volgens Straatman moet er door de verschillende comités één lijn worden getrokken. "We zijn er niet om een politieke discussie te voeren, wij organiseren een kinderfeest."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.