Feest in Wijster: 'Echt supergaaf dat de VAM-berg opengaat voor fietsers'

WIJSTER - "Ik vind het echt supergaaf dat de VAM-berg opengaat voor fietsers", zegt een wielrenner die vanmiddag alvast een rondje maakte.
"We hoeven niet nu niet meer helemaal naar Limburg, we kunnen mooi hier blijven. En mensen kunnen natuurlijk naar Drenthe komen", zegt hij enthousiast.

'Kers op de taart'

Ook gedeputeerde Henk Brink is blij dat de berg toegankelijk wordt voor fietsers. "We zijn natuurlijk dé fietsprovincie. Dit is de kers op de taart. Je ziet dat veel mountainbikers en wielrenners zitten te wachten op een klim", aldus Brink. "Met een beetje geluk kan er volgend jaar worden geklommen."
De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. De route is nu nog ingericht voor wandelaars en medewerkers van Attero, het bedrijf dat eigenaar is van de VAM-berg.

Gescheiden routes

"Het wordt straks van elkaar gescheiden. Als je naar beneden fietst, heb je een snelheid van zo'n 60 kilometer per uur. Dan is het niet verstandig als je iemand tegenkomt met bijvoorbeeld een kinderwagen", zegt woordvoerder Léon Dirrix.
De provincie en Attero hebben al ideeën over hoe de routes eruit moeten zien. "Wat we in beeld hebben is een route voor wielrenners van 2,7 kilometer en een route voor mountainbikers van 3,7 kilometer", vertelt Brink. Over het hoe en wat van de routes gaat de provincie nog in gesprek met fietsverenigingen.
De gedeputeerde denkt dat de aanleg van het 'circuit' niet meer kost dan een gemiddeld fietspad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.