Dorpen en steden blij met miljoenen voor binnenstad

ASSEN - De provincie trekt 13 miljoen euro uit om de leegstand in Drentse dorpen en steden tegen te gaan en daar zijn ze daar erg blij mee.
"Wil je als stad interessant zijn voor bezoekers, dan moet het hele plaatje kloppen", vertelt wethouder Roelof Pieter Koning uit Meppel. Volgens hem kan een steuntje in de rug vanuit de provincie daar flink mee helpen.


Volgens gedeputeerde Cees Bijl wordt vooral gekeken naar de centra van Assen, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Coevorden, Roden en Beilen. De plaatsen kampen in verschillende mate met leegstand.
Lees meer: Provincie Drenthe kan investeren zonder lastenverzwaring
Volgens wethouder Koning valt het in Meppel mee met de leegstand, maar zijn er bepaalde aandachtsgebieden waar de puntjes nog op de i gezet kunnen worden.
Plannen
De dorpen en steden hebben al een invulling voor het geld bedacht. Hoogeveen is al langer bezig met het aantrekkelijker maken van het centrum. Volgens centrum manager Kees Raven kwam de subsidie ook niet onverwacht. Hij wil samen met allerlei partijen kijken hoe het centrum van Hoogeveen compacter kan worden om zo meer sfeer te creëren.
In Beilen zijn er plannen om met het geld nieuwe ondernemers tegemoet te komen en Meppel wil onder andere het centrum aantrekkelijker maken. "Misschien moeten we de gracht weer open graven", aldus wethouder Koning.
Noodzakelijk
Volgens Mark Bosscha, die zich inzet voor ondernemers in Beilen, is het geld een mooie ondersteuning voor de gemeente. "De gemeente is van goede wil, maar het geld ontbreekt daar gewoon. Als de provincie het niet doet, komt het niet van de grond vrees ik."
Over ongeveer twee weken moet meer duidelijkheid komen over de te verdelen 13 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.