Bibliotheken Tynaarlo moeten digitaler gaan werken

Boeken digitaal bestellen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Boeken digitaal bestellen (Rechten: archief RTV Drenthe)
VRIES - De Openbare Bibliotheek mag zelf een toekomstplan maken voor de drie bibliotheken in Tynaarlo.
De plannen moeten wel binnen het budget passen dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld. Als het aan de gemeente ligt kunnen mensen vanaf hun computer thuis het complete boekenaanbod gaan bekijken. De boeken zijn dan te bestellen en later af te halen bij een uitleenpunt in Eelde-Paterswolde, Vries of Zuidlaren.

Toekomst

De toekomst van de drie bibliotheken in Tynaarlo is onderwerp van discussie in Tynaarlo. De gemeenteraad besliste voor de zomer dat de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheek een jaar wordt uitgesteld.
Lees meer: Bezuiniging op bibliotheken Tynaarlo uitgesteld
Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt de subsidie van de bibliotheek met 280.000 euro gekort, de helft van de huidige subsidie.

Uitstel

Het uitstel volgde omdat het wethouder Miriam van Dijk niet lukte om op tijd met een plan te komen. De vertraging werd volgens de wethouder veroorzaakt door de provincie die een besluit moest nemen over de financiering van de bibliotheken.

Verzet

Inwoners van Tynaarlo kwamen in verzet tegen de bezuiniging en boden burgmeester Marcel Thijsen 825 handtekeningen aan tegen de korting op de subsidie.
Lees meer: Luid protest tegen dreigende sluiting biebs: 'Ze mogen best wat kosten'
Dalend aantal leden
Het ledenaantal van de bibliotheken in Tynaarlo is de afgelopen zes jaar met dertig procent gedaald. De nieuwe plannen moeten de leegloop stoppen, onder meer door de jeugd meer bij de bibliotheek te betrekken door lessen op school.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.