Discussie over carbid in Noordbarge laait op: 'Gemeente Emmen faalt met handhaving'

Carbidschieten (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
Carbidschieten (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
EMMEN - De zomer is nog maar net voorbij, maar in Noordbarge laait de discussie over het cardbidschieten met de jaarwisseling al weer op.
De meeste inwoners willen op oudjaarsdag 'lekker knallen', maar Jan de Vries vindt dat de gemeente Emmen faalt in de handhaving van het carbidbeleid. "We zijn niet tegen cardbidschieten, we willen alleen dat het schieten verplaatst naar een geschikte locatie", zegt hij.
Lees meer: Gemeente Emmen op vingers getikt om carbidbeleid
De Vries bedoelt daarmee een plek die voldoet aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Daarin staat onder andere hoe laat er geknald mag worden, dat er geschoten mag worden met melkbussen met een maximuminhoud van vijftig liter en dat bij gebruik van maximaal vijf bussen de afstand tot woningbouw tenminste vijftig meter is. "We hebben afgelopen jaar zo'n zeven locaties onderzocht en geen enkele voldeed aan de eisen", aldus de Vries.

'Gemeente faalt'

"Het probleem zit hem niet in de regelgeving", vervolgt De Vries, "Maar in het falende toezicht van de gemeente." Westenesch is volgens De Vries wel een geschikte locatie: "Dat is de enige plek volgens de APV die geschikt is om te schieten, maar wordt dan weer geen schot gelost."

Handhaving

Het overgrote gedeelte van de raad ziet geen probleem in het carbidschieten. "We koesteren het gebruik van carbidschieten. Maar er moeten duidelijke regels zijn", aldus PvdA-raadslid Guido Rink. "De overlast gaan we nooit helemaal oplossen, laten we die illusie niet hebben", voegt CDA-fractievoorzitter Auke Oldenbeuving daar aan toe.
Maar dat er handhaving moet plaatsvinden, begrijpen de raadsleden ook. "Het moet een knalfuif worden, geen knallende ruzie", zegt Hank van der Vaart namens GroenLinks.
Locoburgemeester Bouke Arends geeft aan dat er zeker gehandhaafd wordt: "We gaan vooral handhaven op plekken waar lawaaioverlast is die in strijd is met de verordening."

Kritiek

Wakker Emmen uitte als enige partij kritiek op de huidige plannen over het carbidschieten. Zo ziet de partij liever dat de afstand van de melkbussen tot huizen vergroot wordt. De komende raadsvergadering vergadert de gemeente verder over het carbidschieten in Emmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.