Campagne om meer AED's naar buiten te krijgen

340 AED's in onze provincie hangen buiten (Rechten: RTV Drenthe/Steven Ophoff)
340 AED's in onze provincie hangen buiten (Rechten: RTV Drenthe/Steven Ophoff)
ASSEN - UMCG Ambulancezorg begint samen met gemeenten en de provincie Drenthe een campagne om zo veel mogelijk AED's naar buiten te krijgen. Op dit moment telt onze provincie zo'n 700 defibrillatoren, daarvan hangen 340 buiten.
Het is belangrijk dat de 'klapkassies', waarmee mensen met een hartstilstand snel geholpen kunnen worden, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Doordat ze vaak in gemeentehuizen, winkels en scholen hangen, is dat nu niet zo.

'Nog niet rooskleurig'

Een jaar geleden trok Gemeentebelangen Borger-Odoorn al aan de bel over hetzelfde onderwerp. Inmiddels zijn de gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Noordenveld, Midden-Drenthe en Meppel begonnen de AED's die zij beheren naar buiten te verplaatsen, vertelt Roelof Schoonbeek van UMCG Ambulancezorg. "Dat juichen we erg toe. De situatie is nog niet rooskleuring, maar we zijn als provincie op de goede weg."

Inventarisatie

UMCG Ambulancezorg inventariseert nu samen met Hartveilig Drenthe, de gemeenten en de provincie waar in de provincie AED's hangen en hoe te regelen is dat die in verwarmde kasten aan de buitenmuren komen te hangen.

Spreiding

Volgens Schoonbeek zijn zevenhonderd AED's op zich genoeg in onze provincie. "We proberen er ook voor te zorgen dat de spreiding goed is. Eén AED kan een gebied van drie kilometer in omtrek bestrijken."
De kans om een hartstilstand te overleven is, met de komst van de AED's, de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld, meldt de NOS. In de jaren '90 overleefde negen procent van de patiënten een hartaanval. Tegenwoordig is dat 23 procent.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.