De echte of de originele Zuidlaarderbol?

ZUIDLAREN - De Zuidlaarderbol is de misschien wel de best verkochte lekkernij tijdens de Zuidlaardermarkt. Alleen is er wat verwarring. Want welke bol is nou de echte?

Bakkerij Feenstra weet het zeker: wij hebben de originele Zuidlaarderbol. Maar bakkerij Hovius zegt dat zij de échte heeft.

Makkelijk voor boeren
Volgens bakker Carel Dijkhuis van bakkerij Hovius ontwikkelde Cees Hovius de Zuidlaarderbol in 1946. Dijkhuis: "Door de rogge toe te voegen was het brood mooi stevig en voedzaam. Dat was makkelijk voor de boeren. Er hoefde geen beleg tussen. Ze konden gewoon die bol pakken en daar hadden ze de hele dag genoeg aan."

Volgens eigenaar Goike Feenstra van de gelijknamige bakkerij was het brood ergens in de 16e eeuw al uitgevonden. Maar eigenlijk maakt het de eigenaresse ook niet veel uit: "Kijk wij zitten hier twintig jaar, wij hebben de term 'originele Zuidlaarderbol' gewoon overgenomen. En als het dan bijna Zuidlaardermarkt is, leeft het weer wat op: wie maakt de lekkerste? Maar we maken gewoon allebei een Zuidlaarderbol."

Bol-ruzie
Volgens eigenaar Herman Ligthart van bakkerij Hovius is er tegenwoordig niet echt meer sprake van een 'ruzie' tussen de twee bakkerijen. Ligthart: "Vroeger waren er veel meer bakkers in het dorp. Toen ging het wat geheimzinniger allemaal. Tegenwoordig moet je elkaar ook wat gunnen."
Deel dit artikel: