Renate Groenewold: Het was één grote teringzooi

ASSEN - "Blijf met je poten van andermans spullen af." Dat is de reactie van Renate Groenewold die van zaterdag- op zondagnacht werd beroofd van al haar gouden medailles. "Ik ben blij dat ik niet thuis was, want dan weet ik niet wat ze met mij gedaan hadden."

Tijdens haar seniorentijd won ze 23 gouden medailles op grote toernooien; variërend van Nederlandse kampioenschappen tot het Wereldkampioenschap allround in 2004. Haar twee zilveren Olympische medailles heeft ze nog wel.


Goud en cash
"Alles wat van goud is, is weg. Ook kettinkjes en misschien wat cash geld. Ook de gouden medaille van 2004 van het WK allround. De zilveren en bronzen medailles zijn er nog. Volgens de politie waren ze echt uit op cash en goud. Ja, dat doet wel wat met je, dat is niet fijn thuiskomen." 

"Ze hebben een beeld in m'n tuin kapotgeslagen. En met een stuk steen de ruiten van m'n achterdeur ingeslagen. Ze hadden tafels bovenop elkaar gezet om misschien een vluchtroute te maken vanuit het zolderraam", verklaart Groenewold.

Eén grote teringzooi
"Ze hebben een doosje van zolder gehaald met medailles en rustig aan de keukentafel zitten werken. Ze hebben er echt de tijd voor genomen. Alle medailles zijn van de linten afgetrokken en die lagen er nog. Alles was overhoop getrokken; het was één grote teringzooi."

Onraad bij de buren
Groenewold zat zelf in Inzell, maar haar buren hebben 's nachts om tien voor drie de politie nog gebeld omdat bij hen de achterdeur openstond. "Daar zijn ze de inbrekers niet tegengekomen en de politie heeft toen niet bij mij gekeken", vertelt de oud-topschaatsster.

Groenewold denkt zelf niet dat het om een gerichte beroving gaat.
Deel dit artikel: