Ambulances zijn in Drenthe vaak te laat

ASSEN/EMMEN - Ambulances zijn op het platteland vaak te laat bij noodgevallen. In bijna alle gemeenten in Drenthe is dat het geval. Alleen in Assen en Emmen wordt de norm van een kwartier gehaald. RTL Nieuws heeft alle rijtijden in 2015 onderzocht.

In gemeente De Wolden moeten mensen het langst wachten. 19 procent van de ambulances is te laat ter plaatse. Ook in Coevorden komt de hulpdienst in veel gevallen niet op tijd. Het gaat om 15 procent van de ritten.

RTL Nieuws analyseerde meer dan 400.000 ambulanceritten in 2015 op gemeenteniveau. Volgens een landelijke afgesproken norm mogen ambulances in 5 procent van de gevallen te laat bij een noodgeval arriveren.

Toegenomen vraag
Ambulancezorg Drenthe noemt als oorzaak de toegenomen vraag. In Drenthe wordt steeds vaker een beroep gedaan op ambulancezorg. "Vooral in dunbevolkte gebieden levert dat problemen op", zegt Hank Prinsen van Ambulancezorg Drenthe.

"Wij zijn in gesprek met zorgverzekeraars over een verbeterplan", zegt Prinsen. "De inzet van twee extra ambulances moet een oplossing bieden."
Deel dit artikel: