Gestolen gouden medailles leveren dief weinig op

23 gouden medailles van Renate Groenewold zijn gestolen (Rechten: RTV Drenthe / Karin Mulder)
23 gouden medailles van Renate Groenewold zijn gestolen (Rechten: RTV Drenthe / Karin Mulder)
ASSEN - De gouden medailles van oud-schaatster Renate Groenewold hebben vooral emotionele waarde. Ze zijn gemaakt van een kern van zilver met een laagje goud. Het beetje goud levert een dief weinig op, zegt Roelof Hoekstra van Goudwisselkantoor Assen.
Gisteren werd bekend dat alle gouden medailles van Groenewold uit haar huis
. Tijdens haar carrière won ze liefst 23 gouden medailles op nationale, Europese en wereldkampioenschappen.
Lees meer: Renate Groenewold: Het was één grote teringzooi
Verzamelaar
Het omsmelten van de medailles levert de daders niet veel op. Door de kleine hoeveelheid goud is de financiële waarde van de medailles klein. "Als het een gerichte diefstal is, dan zijn de medailles vast bestemd voor een verzamelaar", denkt Hoekstra.

Registratie

De dieven zullen het niet gemakkelijk hebben om de medailles te slijten. Bij het goudwisselkantoor in Assen worden de medailles in ieder geval niet opgekocht.
"Alles wat wij aangeboden krijgen, wordt gefotografeerd", vertelt Hoekstra, die als landelijk opkoper werkt voor het kantoor.
Wij hebben nog nooit meegemaakt dat sportmedailles werden aangeboden
Roelof Hoekstra

Opsporing

Aangeboden goud wordt vastgelegd in het zogenoemde Digitaal Opkoop Register. Het register is wettelijk verplicht voor opkopers en wordt door politie en justitie gebruikt voor de opsporing van gestolen goederen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.