NAM schrapt tweehonderd extra banen

Er verdwijnen ongeveer 400 banen bij de NAM (Archieffoto RTV Drenthe)
Er verdwijnen ongeveer 400 banen bij de NAM (Archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Er verdwijnen dit jaar vierhonderd banen bij de NAM. Dat is twee keer zoveel als eerder werd aangekondigd.
Alle vertrekkers maken volgens woordvoerder Sander van Rootselaar gebruik van een vrijwillige vertrekregeling. Hoe de regeling eruit ziet is niet bekend. De eerste tweehonderd medewerkers zijn begin deze maand al vertrokken. Eind dit jaar verdwijnen de laatste tweehonderd.
De meeste medewerkers vertrekken bij het hoofdkantoor in Assen. Daarnaast verdwijnen banen bij de kantoren in Den Helder, Hoogezand en in het westen.
Lees meer: NAM is halverwege reorganisatie: 'We moeten kleiner verder'
1.800 medewerkers over
Bij de NAM werken na de reorganisatie nog ongeveer 1.800 mensen. "Wij hebben vorig jaar een inschatting gemaakt waaruit bleek dat ongeveer tweehonderd medewerkers overbodig zouden worden", vertelt Van Rootselaar.
"Inmiddels is duidelijk dat de prijzen van gas de komende jaren ook niet echt zullen stijgen en dat heeft gevolgen voor ons bedrijf. Daarom zijn we tevreden dat we nog eens tweehonderd mensen gebruik kunnen laten maken van de vertrekregeling."
Naast het verlies van vierhonderd arbeidsplaatsen, verdwijnen ook honderden banen bij bedrijven die voor de NAM werken. "Onze inschatting was een jaar geleden dat dat ongeveer tweeduizend banen zouden zijn", vervolgt de woordvoerder. "Maar we houden er rekening mee dat dat er ook meer kunnen worden."

Geen nieuwe grote projecten

Door de lage gasprijzen wil de NAM de komende jaren minder investeren. Van Rootselaar: "We gaan geen grote nieuwe projecten beginnen op zee of op land. Projecten waar we inmiddels al aan zijn begonnen, zoals het boren naar gas onder de wijk Marsdijk in Assen, gaan wel door."
Of er in de toekomst nog meer banen verdwijnen, is volgens Van Rootselaar nog niet duidelijk. "We gaan volgend jaar kijken hoe we de werkzaamheden met vierhonderd medewerkers minder kunnen uitvoeren. Pas daarna gaan we verder naar de toekomst van het personeel kijken."
Lees meer: Tweeduizend banen verdwijnen bij de NAM: VVD maakt zich zorgen
Wind- en zonne-energie?
De komende tijd gaat het Asser bedrijf op zoek naar alternatieve werkzaamheden. Daarbij wordt gekeken of de NAM een rol kan spelen bij alternatieve energievoorzieningen, zoals wind- en zonne-energie. Het concern zoekt samenwerking met bedrijven die actief zijn op dat gebied.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.