Drenten en Limburgers melden zich het vaakst ziek

ASSEN - Drenten missen jaarlijks veel werkdagen door ziekte. Dat blijkt uit cijfers van Acture, een private uitvoerder van de ziektewet.

Drentse werknemers verzuimen gemiddeld zo'n twaalf dagen per jaar. Daarmee staat onze provincie op een tweede plek achter Limburg. Daar is het verzuim gemiddeld 12,2 dagen per jaar.

"Drenthe heeft veel banen met veel fysieke arbeid. Er is immers meer industrie; dat is veel meer eendimensionaal. Als je dan fysieke klachten hebt, zit je al snel ziek thuis", zegt Acture-directrice Maudi Derks tegen de NOS. "Daarnaast verrichten mensen met een lager opleidingsniveau vaak meer fysieke arbeid."

Baan past bij gezondheid
Werknemers in Noord-Brabant en Noord-Holland zijn gemiddeld het minst ziek. Zij verzuimen respectievelijk 9,3 en 8,9 dagen per jaar.

Het lagere verzuim in de Randstad is te verklaren door de vele verschillende bedrijven en het grotere aanbod aan arbeid. Derks: "Als een werknemer meer keuze heeft uit banen, kan hij of zij sneller een keuze maken die past bij zijn gezondheid".
Deel dit artikel: