Inwoners Weiteveen krijgen eindelijk droge voeten

WEITEVEEN - Jarenlang kampen de inwoners van Weiteveen met ondergelopen kelders in de herfst en winter. Het graven van afwateringssloten en drains moet daar verandering in brengen.

Het Bargerveen is een van de laatste nog ongerepte hoogveengebieden in Noord-West Europa. Het grondwater sijpelt van het hoogveen naar de lager gelegen, afgegraven gronden in het dorp. Het veen zelf droogt uit en de inwoners van Weiteveen hebben wateroverlast.

Nat veen, droog dorp
Deze week is het graven van afwateringssloten en drains begonnen die verbetering in de situatie moet brengen. "Het is de bedoeling dat het grondwaterpeil in het veen hoger wordt en dat de bewoners droge voeten houden," zegt Nynke Houwing, voorzitter van de bestuurscommissie.

Zwemmen in de kelder
Harrie Scholte Aalbes heeft een pomp gemaakt onder de vloer van zijn huis dat dateert uit 1956. "Als het veel regent, draait de pomp iedere dag op volle toeren," zegt hij. Zonder pomp kan het water tot wel dertig centimeter hoog komen. "Dan kan je hier zwemmen onder de vloer."

Scholte Aalbes betwijfelt of een drain echt zal helpen. "Die moet dan wel laag genoeg zijn om de boel hier af te wateren," zegt hij.
Meer over dit onderwerp:
Weiteveen water wateroverlast veengebied
Deel dit artikel: