Friese internetcrimineel blijft voorlopig vastzitten

LEEUWARDEN/ASSEN - De 35-jarige internetcrimineel uit Leeuwarden blijft in ieder geval nog een maand vastzitten.
Dat bepaalde de rechtbank in Leeuwarden vandaag, schrijft
.
Volgens justitie achterhaalde de man van meer dan drieduizend mensen inloggegevens. 140 daarvan zouden uiteindelijk daadwerkelijk zijn opgelicht. Zeker vijftien Drentse bedrijven en particulieren zijn het slachtoffer geworden van de man.
Lees meer: Vijftien Drenten slachtoffer van Friese internetcrimineel
Vierhonderd strafbare feiten
Justitie verwacht dat de zaak groter wordt en denkt de komende maanden uit te komen op meer dan vierhonderd strafbare feiten. De buit zou volgens Omrop Fryslân minimaal 100.000 euro zijn.
De advocaat van de verdachte wilde dat de man de zaak in vrijheid mag afwachten. De man zou veel spijt hebben. Het verzoek werd afgewezen, omdat het maatschappelijk belang groot zou zijn.
De zaak wordt waarschijnlijk pas in de loop van 2017 inhoudelijk behandeld. Justitie verwacht nog enkele maanden bezig te zijn met het onderzoek.

Websitebouwer

De verdachte bouwde voor verschillende bedrijven een website met een webwinkelfunctie. Via een speciaal script wist de man gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van de sites te bemachtigen. De inloggegevens werden vervolgens door de man gebruikt om in te breken in mail- en social media-accounts van deze mensen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.