Roemeense verdachten vrij door fout Openbaar Ministerie

ASSEN/SCHOONLOO - Twee Roemeense mannen van 40 en 42 jaar oud die worden verdacht van meerdere inbraken en heling zijn door de rechtbank vrijgelaten.

De mannen zijn drie maanden geleden opgepakt op voor inbraken in schuren in onder meer Schoonloo, Mantinge en Vlagtwedde. Daar zouden ze afgelopen zomer gereedschap als bosmaaiers, hogedrukreinigers, kettingzagen en bladblazers hebben gestolen.

Ook werd bij de 40-jarige man, die in Schoonloo woonde, veel gestolen gereedschap teruggevonden.

'Juridisch onmogelijk'
De advocaten van het duo ontdekten dat op de dagvaardingen van de mannen andere misdrijven stonden dan waarvoor de twee waren opgepakt en in voorarrest zaten. Juridisch is dat onmogelijk, merkte advocaat Ronald van der Graaf gisteren tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen op.

“Op basis van deze dagvaarding kunt u mijn cliënt niet vasthouden”, aldus de advocaat. De raadsvrouw van de andere verdachte was het met hem eens.

Ook de officier van justitie moest de advocaten gelijk geven: “Ik weet niet waarom mijn collega dit zo heeft gedaan”, zei hij. Na kort beraad besloot de rechtbank beide verdachten vrij te laten.

Waar ging het mis?
“Wij vinden dit heel vervelend”, laat woordvoerster Manon Hoiting van het Openbaar Ministerie weten. “Hoe dit zo gekomen is, kan ik nu niet zeggen. Dat moeten we onderzoeken. Maar de inhoudelijke behandeling van de zaak komt niet in gevaar.”

Op 8 november staat de rechtszaak gepland. Volgens Hoiting is het mogelijk dat het OM dan met een aangepaste dagvaarding komt.
Deel dit artikel: