Machtsstrijd binnen katholieke kerk: nog geen nieuwe bisschop in Noorden

GRONINGEN/EMMEN - Er is nog geen opvolger gevonden voor Gerard de Korte in het bisdom Groningen-Leeuwarden, waar ook Drenthe onder valt. Dat komt omdat binnen de Rooms-Katholieke Kerk een machtsstrijd gaande is.

Het kapittel van het bisdom en aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk zijn het niet eens over de opvolging van De Korte, meldt Dagblad van het Noorden.

Tijdelijke leiding
Gerard de Korte, die sinds 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden was, werd begin maart aangesteld als bisschop in Den Bosch. Peter Wellen uit Emmer-Compascuum heeft sindsdien tijdelijk de leiding over het noordelijke bisdom.

Voor Kerst geen opvolger
Uiteindelijk moet de vertegenwoordiger van de paus in Den Haag een voordracht doen. Door het gesteggel is dat er nog niet van gekomen en wordt de planning om rond Kerst een nieuwe bisschop geïnstalleerd te hebben, niet gehaald.

Woordvoerder Sipke Draisma van het bisdom Groningen-Leeuwarden kan niet zeggen of in december een opvolger van De Korte geïnstalleerd wordt. "Dat is voor ons koffiedik kijken. We wachten het nieuws vanuit Rome af, want daar wordt de uiteindelijke beslissing genomen." Draisma wil verder niet reageren.
Deel dit artikel: