'Boek wordt zeldzaamheid bij bibliotheken Tynaarlo'

ZUIDLAREN - Het nieuwe bibliotheekplan van de gemeente Tynaarlo valt slecht bij de drie bibliotheken in Eelde, Vries en Zuidlaren.

"Als ik het zo lees houden we in iedere vestiging nog maar vijfhonderd boeken over", zegt bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk. "In de bibliotheek van Zuidlaren liggen nu nog zo'n 21.000 boeken."

De gemeente wil het budget voor de bibliotheken halveren en heeft daarom een plan gemaakt.

Visie
In het bibliotheekplan staat dat de drie uitleenpunten nog maar een beperkt aantal boeken in voorraad hebben. De rest wordt op een centrale plaats bewaard, zodat mensen de boeken kunnen aanvragen via internet.

"We willen toe naar digitaal lenen", zegt wethouder Miriam van Dijk. "De bibliotheek moet veranderen, om het aantal leden niet nog verder te laten afnemen."

Leentoeslag
Een andere zorg die de bibliotheken hebben is dat straks naast het abonnementsgeld ook een toeslag per boek moet worden betaald.

"Dat geldt voor boeken die mensen voor hun plezier lezen, zoals thrillers", zegt bibliotheekmanager Van der Tuuk. "We zijn bang dat de bibliotheek straks alleen toegankelijk is voor mensen die het kunnen betalen."

Gesprek
De bibliotheken hebben zelf ook plannen om de bezuiniging op te vangen. "We vinden het jammer dat we niet samen met de gemeente aan een plan hebben kunnen werken", stelt Van der Tuuk. De bibliotheek wil de vestigingen in Vries en Eelde verhuizen naar kleinere panden en is voor de vestiging in Zuidlaren op zoek naar een mede-huurder.

"In mijn beleving zijn we nog steeds in gesprek", reageert Van Dijk. De wethouder stelt dat de plannen nog kunnen veranderen.

Eind deze maand gaan de bibliotheken en de wethouder met elkaar in gesprek over het plan. Op 22 november praat de gemeenteraad over de bibliotheken.
Deel dit artikel: